Politika

VIDEO: Burni politički dani u Zeničko-dobojskom kantonu tek slijede

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Vodi se pravi medijski rat u vezi sa prekompozicijom vlasti u Zeničko-dobojskom kantonu. Prvi je provogorio zenički gradonačelnik Fuad Kasumović, koji je optužio SDP. I dok iz Kantonalnog odbora te stranke nema zvaničnih informacija, baš kao ni iz ostalih stranaka vladajuće koalicije, progovorili su u zeničkom SDP-u, koji su u gradskoj vlasti u koaliciji sa Kasumovićem. Poručuju – neka Kasumović riješi svoje probleme, ne želimo biti kolateralna šteta i nećemo u vlast sa preletačima.

„SDP to radi, ruši vladu u ovom kantonu jer oni ne mogu progutati da ja imam bolju poziciju u ovom gradu od njih – da se ogradim, ne čitav sdp, zna se ko je“, kazao je Kasumović.

Na ranije optužbe Kasumovića, i to nakon višednevne šutnje političkih aktera, regirao je zenički SDP. Tvrde da SDP nije incijator procesa u Zeničko-dobojskom kantonu.

Zenički SDP nije za rekonstrukciju Vlade ZDK

Gradska organizacija Socijaldemokratske partije Zenica, povodom nastojanja da se izvrši preslagivanje parlamentarne većine u Zeničko-dobojskom kantonu, nije saglasna s formiranjem nove parlamentarne većine u ZDK – kazao je na današnjoj pres-konferenciji v. d. predsjednika GO SDP-a ZDK…

Almir Babajić ističe kako SDP ne ruši tu vladu: „Ovdje imamo jasan problem, 4 zastupnika koja potiču iz BHI KF imaju nesuglasice sa predsjednikom stranke i bilo bi korektno da oni to riješe sa predsjednikom stranke, a ne da nas uvlače u te procese“

„Gradska organizacija SDP-a Zenica ograđuje se i ne daje podršku novokomponovanoj većini sa preletačima Omera Škalje i zastupnicima BHI KF ili kako se zovu već“, poručuje Nermin Mehić.

Upravo će zenički SDP-ovci i potvrditi informacije da se posljednjih dana radi na prekompoziciji vlasti u ovom kantonu po kojoj bi iz vlasti bili izbačeni Fuad Kasumović i NES, a da bi sa druge strane u koaliciji ostali SDP, NiP, DF, Naša stranka, samostalni zastupnici i SBB čiji je član ranije spomenuti Omer Škaljo. U javnosti je poznato da je za sada jedino Alen Kapković napustio skupštinski klub Kasumovićeve stranke. Gotovo da niko od kantonalnih zastupnika i predsjednika stranaka većine ne želi govoriti javno. Progovara Kasumović, ultimativno i suprotno ranijim tvrdnjama.

Kasumović: Ako ne budemo vlast u ZDK, napuštamo koaliciju i na višim nivoima

Ako u narednom periodu ne bude participirala u Vladi Zeničko-dobojskog kantona, Bosanskohercegovačka inicijativa – Kasumović Fuad će napustiti koaliciju i vlast i na višim nivoima u Bosni i Hercegovini i Federaciji BiH – izjavio je gradonačelnik Zenice i predsjednik te stranke.

„Niko od zastupnika BHI nije napustio BHI, osim što je Alen Kapković rekao da će biti nezavisan i podržavati većinu. Niko, do ovog momenta, nije otišao. Svi su oni članovi BHI. U bilo kakvoj varijanti preslagivanja, Predsjedništvo BHI će sjesti i donijeti odluku. Vjerovatno ćemo se povući sa svih nivoa. Časno je biti u opoziciji, nego da budete s nekim za koga smatrate da je kriminalna organizacija. Mi to ne želimo“, izjavio je Kasumović.

Na navode zeničkog SDP-a nismo dobili odgovor od predsjednika Kantonalnog odbora Mirsada Mahmutagića, koji nam je u ranijim telefonskim pozivima kazao da u vezi sa aktuelnom političkom situacijom za sada ne izlaze u javnost. Šum u komunikaciji na relaciji Kantonalni odbor i Gradski odbor Zenica je očit.

„Nemamo kontakta“, tvrdi Mehić.

Na telefonske pozive gotovo da se rijetko ko od aktera javljao. Među rijetkima, u telefonskom razgovoru predsjednik Kantonalnog odbora SDA Miralem Galijašević nam je kazao da se ne žele miješati u nesuglasice vladajuće koalicije, ali da svakako sa kapacitetom od 11 zastupnika SDA vodi pregovore za formiranje nove programske koalicije.

„Da se ne lažemo, rekonstrukcija je već napravljena, u kojoj nema SDP-a“, dodaje Babajić.

Ukoliko se potvrde ovi navodi, jasno je da će za preuzimanje vlasti SDA-u bit neophodne ruke DF-a ili samostalnih zastupnika uz još nekolicinu stranaka koje su trenutno u vlasti. Prema svemu sudeći, burni politički dani u Zeničko-dobojskom kantonu tek slijede.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno