Info

VIDEO: Brendiranje bh. proizvoda, zaštita izvornosti i geografskog porijekla

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

VIDEO: Brendiranje bh. proizvoda, zaštita izvornosti i geografskog porijekla – Usklađivanjem domaćih pravilnika o sistemima kvaliteta za prehrambene proizvode sa evropskim propisima, Bosna i Hercegovina je stekla uslove za izdavanje certifikata zaštite porijekla i zaštite geografskog porijekla prehrambenih proizvoda.

Oznaku izvornosti, odnosno geografskog porijekla, dobila su četiri proizvoda koja su ispunila kriterijume – dvije vrste livanjskog sira, nevesinjski krompir i visočka pečenica.

Mada je i do sada bio tražen i cijenjen na tržištu, autohtoni Livanjski sir je dobio službenu potvrdu izvornosti. Put ka tržištu je otvoren, a oznaka porijekla jamči vrhunski proizvod sa specifičnim karakteristikama,a proizvode ga samo određene mljekare s područja Livna.

Dvije vrste livanjskog sira dobile su certifikat – jedan za zaštitu porijekla, adrugi, uz visočku pečenicu i nevesinjski krompir zaštitu geografskog podrijetla. Proizvođači se nadaju kako će nakon priznanja poboljšati svoju poziciju na tržištu.

Svi zašttićeni proizvodi imaju specifičan okus, miris, teksturu , obilježja po čemu su određena geografska područja jedinstvena. Za registraciju zadužena je Agencija za sigurnost hrane. Na razini Bosne i Hercegovine dodjeljuju se oznake zaštite porijekla, geografskog podrijetla i zajamčenog tradicionalnog specijaliteta.

Džemil Hajrić, direktor Agencije za sigurnost hrane BiH – “To jeste poenta zaštite geografskog porijekla dodatna vrijednost proizvoda, a potrošač je siguranda će dobiti ono što želi”.

Prvi proizvodi s oznakom geografskog porijekla trebali bi se uskoro pojaviti na domaćem tržištu. S ovom oznakom nevesinjski korumpir možemo očekivati tek najesen.

U Agenciji za sigurnost hrane ističu kako su započeli certificiranje i kontrole, odnosno spječavanje krivotvorenja zaštićenih proizvoda.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno