Biznis

VIDEO: BiH će se još godinama oslanjati na ugalj

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Rat u Ukrajini doveo je do globalne krize s energentima. Svijet strahuje od nestašice plina, a neke zemlje Europske unije, poput Poljske, se vraćaju na ugalj.

I Bosna i Hercegovina koja ima neiscrpne izvore uglja u svojim rudnicima još će dugi niz godina biti oslonjena na ovaj izvor energije u proizvodnji električne energije.

Dok svi upozoravaju da je neophodno zato ulagati u rudnike i dovesti ih u kakav-takav red, vlasti se bave jedino izborima i politikanstvom.

Sve donedavno u našoj zemlji na rudnike se gledalo kao na ogroman trošak. Globalna kriza s energentima i rat u Ukrajini trebali su se dogoditi da bi se shvatilo da su rudnici sada nasušno blago. Međutim, čini se da se ovo prekasno shvatilo.

“Rudari će biti vrlo, vrlo traženi da proizvedu ono što je neophodno potrebno, a da bi rudar bio zadovoljan morate mu dati adekvatnu zaradu. Nažalost mi imamo katastrofalnu situaciju po pitanju odlaska rudara, 6380 rudara je svega u Koncernu, a preko 1200 rudara je otišlo u prošloj godini, skoro svakodnevno imamo napuštanje rudara”, rekao je Zuhdija Tokić, predsjednik Sindikata rudara Rudnika “Kreka”.

I direktor najvećeg Rudnika u Federaciji smatra da je neophodno usmjeriti ulaganja u ovaj rudnik koji je za sada u dugovanjima na desetine milijuna maraka, svakodnevno ostaju bez rudara, a na pojedinim djelovima koriste se metode stare 140 godina. A bez Kreke teško će biti i električne energije.

“Mi nemamo drugi izvor energije. Ako budemo ovisni o uvozu energije, onda mi nećemo imati nikakvu kontrolu na tržištu. Mi imamo rezerve uglja na Šikuljama i na Dubaravama, ispitano oko 100 miliona tona. Mi smo iskoristili nekih 32 posto. Mi ugalj nemamo šta čuvati, kome čuvati, trebamo ga iskoristiti”, poručio je Hasan Bleković, ravnatelj Rudnika “Kreka”.

Sasvim je jasno da ćemo mi kao zemlja, u ovoj krizi s energentima još dugo crpiti energiju iz uglja. Tako je sadašnja globalna kriza prilika za Bosnu i Hercegovinu da svoje proračune otvori prema rudnicima i rudarima.

“U tom smislu naše vlasti su već trebale reagirati i transformirati rudnike da budu spremni i operativni, da iskoristimo maksimalno energiju uglja, da zaradimo značajan dio novih kapacitetai da na miran način postepeno izvršimo tranziciju u energetskom sektoru. Za sada se to ništa ne radi. Ono što ja vidim, sve stranke se bave pripremom za izbore i manje više ih ne interesira privreda, prije svega energetska privreda”, rekao je Sabid Zekan,  profesor Rudarsko geološko građevinskog fakulteta Univerziteta u Tuzli.

VIDEO: BHRT



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno