Posuđeno

VIDEO: Batonovi  muhabeti – Referendum o nezavisnosti BiH 

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U sklopu projekta “Batonovi  muhabeti” produkcija „BATON-ARDUBA“ i IML TV, a povodom 1. marta Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, emitovali smo dijalošku emisiju pod  nazivom:

REFERENDUM O NEZAVISNOSTI BOSNE I HERCEGOVINE- IZA  KULISA

Autentično svjedočanstvo učesnika kroz prizmu 30. godina poslije

Bila  nam je  posebna čast da ugostimo i kroz  dijalošku emisiju pomno saslušamo svjedočanstva izuzetno interesantnog sagovornika, gospodina Edina Muhića, koji je na prvim višepartijskim izborima 1990. godine dobio povjerenje građana kao poslanik u  Skupštini Republike Bosne i Hercegovine.

U ovom razgovoru  u kratkim crtama  dotakli smo  se  same  biografije  našeg gosta i sugrađanina, a prije rata Jajčanina rođenog u selu Vinac pored Vrbasa.

Kao inžinjer i stručnjak za  telekomunikacije prije rata zaposlen u Pošti Jajce, mogao je putem specijalnih veza I uređaja da  prati pripreme i izvršenje agresije na Republiku Hrvatsku ali i pripreme jedinica JNA, paravojnih  formacija i SDS-a koje se  spremaju  da  preuzmu kontrolu na bosanskohercegovačkim gradovima.

O svemu je “iza zatvorenih vrata” obavijestio i samog predsjednika Republike Bosne i Hercegovine, rahmetli  Aliju Izetbegovića.

Posebno  dramatično svjedočanstvo našeg sagovornika je ono u kojem su se putem zaštićenih vojnih veza mogle naslutiti pripreme za  osvajanje Radio-televizijskog repetitora na  planini Vlašić, kada su 1. maja 1992. godine vojne  jedinice JNA iz pravca Skender Vakufa i paravojne formacije SDS-a napale RTV predajnik na Vlašiću i pritom ubili više pripadnika SUP-a koji  su čuvali repetitor, te inžinjera tadašnje TV SA Bajrama Zenunija dobitnika  najvećeg ratnog priznanja  značke  “Zlatni ljiljan”.

U  glavnom fokusu ove  dokumentarne  emisije su dešavanja tokom pregovora u Skupštini Republike Bosne i Hercegovine krajem 1991.  i početkom 1992. godine, a koje su dovele do održavanja  “Referenduma u  Bosni I Hercegovini” tj. bosanskohercegovačke nezavisnosti.

Sada  je  već zaboravljeno da je Skupština Republike Bosne i Hercegovine i tokom agresije  nastavila sa radom a zastupnici su rizikujući vlastite živote dolazili u opkoljeno Sarajevo zasjedali I usvajali Zakone od  kojih je većina I danas na  snazi.

O svemu ovome što smo istakli ali I o mnogim drugim temama možete  saznati u dokumentarnom filmu pod nazivom: REFERENDUM BiH IZA KULISA – EDIN MUHIĆ

Doktor  historijskih nauka  Amir Ismić, prof

Dokumentarni film možete pogledati na  linku:

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno