Ljudi

VIDEO: Batonovi muhabeti- dokumentarni film Fadil Duvnjak- devet decenija posvećenih zajednici

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

VIDEO: Batonovi muhabeti- dokumentarni film Fadil Duvnjak- devet decenija posvećenih zajednici- U cilju isticanja historijskih događaja i znamenitih ličnosti Bosne i Hercegovine, produkcija  „BATON-ARDUBA“ i IML TV , organizovali su projekciju  dokumentarnog filma pod nazivom:

HADŽIJA, FADIL DUVNJAK

DEVET DECENIJA POSVEĆENIH ZAJEDNICI

Dakle u ovom dokumentarnom filmu nudimo historijsko svjedočanstvo zeničanina Fadila Duvnjaka rođenog davne 1934. godine, tj. još u vrijeme Kraljevine Jugoslavije. Naš gost dijeli  sa nama  rana  sjećanja na Drugi svjetski rat, poslijeratnu FNR i SFR Jugoslaviju, a tu su i zanimljiva svjedočanstva na školovanje, oskudicu i  glad te trnoviti život u našem Gradu, Socijalističkoj Republici Bosni i Hercegovini  i ex. Jugoslaviji.

Imali smo priliku čuti izuzetno objektivno izlaganje koje  itekako može poslužiti u boljem sagledavanju općih i društvenih prilika tog vremena, a obzirom da se  radi o izuzetno marljivom, poštenom i vrijednom čovjeku uvažavanom od  strane  komšija i radnih  kolega  svih konfesija ovaj video iskaz ima  svoj izuzetan historijski značaj.

Hadžija  Fadil cijeli svoj život proveo je marljivo radeći i praktikujući svoju Vjeru, a obnašao je razne  društvene funkcije u Mjesnoj zajednici Klopče, Medžlisu  Zenica, a posebno u matičnom džematu Klopče, gdje je jednostavno cijeli svoj  život posvetio na dobrobiti zajednice.

Izuzetna je i vrijedna svakog divljanja lična i porodična  žrtva ovog čovjeka koji je skoro svaki dan od augusta 1968., do samog otvorenja 15. oktobra 1977. godine, proveo radeći na izgradnji džamije u Klopču, a tu mu je kako i sam uz osmijeh kaže prošlo svih devet godišnjih odmora.

Ukoliko želimo pokazati djeci istinsko svjedočanstvo na  njihove poštene i  vrijedne pretke koji  su tokom XX stoljeća živjeli i ostavili trag u vremenu i prostoru, dovoljno im je pokazati ovaj video o hadžiji Fadilu  Duvnjaku na kojeg nas poslije svih ovih godina snažno podsjeća hadis Muhameda  A. S. u kojem kaže:  „Najdraži robovi Uzvišenom Allahu su oni koji najviše koriste Njegovim stvorenjima.“

Doktor  historijskih nauka

Amir Ismić, prof

Cjeli dokumentarni film pod nazivom:

HADŽIJA, FADIL DUVNJAK

DEVET DECENIJA POSVEĆENIH ZAJEDNICI

Možete pogledati na  linku:



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno