Kultura

VIDEO: Batonovi muhabeti- dokumentarni film “Bitka za ranjenike” osam decenija poslije

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

VIDEO: Batonovi muhabeti- dokumentarni film “Bitka za ranjenike” osam decenija poslije- U cilju isticanja historijskih događaja i znamenitih ličnosti Bosne i Hercegovine, produkcija  „BATON-ARDUBA“ i IML TV , organizovali su projekciju  dokumentarnog filma pod nazivom: BITKA ZA  RANJENIKE,  januar 1943- januar 2021., osam decenija poslije.

Naš gost/izlagač bio je prof. Mesud Hero, bivši kustos Memorijalnog kompleksa „Bitka za ranjenike na Neretvi 1943. Jablanica“, a sada kustos u  „Historijskom muzeju“  Bosne i Hercegovine.

Tokom snimanja ovog  dokumentarnog filma posjetili smo lokalitete Bradine, Konjica, Jablanice i Ostrošca a sve sa  ciljem autentičnog  dokumentovanja lokaliteta  koji  su usko vezani za „Bitku za  ranjenike“.

Nastojali smo da ovaj  dokumentarni film snimimo u mjesecu  januaru 2021. godine sa prvenstvenim  ciljem autentične prezentacije terena baš onako kao što je to bilo tog hladnog januara 1943. godine, gdje su planine bile pokrivene snježnim pokrivačem, a rijeka Neretva modro  zelena i izuzetno hladna.

Kao što smo već istakli, naš izlagač prof. Mesud Hero, svojevremeno je prije rata osamdesetih godina dvadesetog  stoljeća radio kao kustos u Memorijalnom kompleksu „Bitka za ranjenike na Neretvi 1943.“ Jablanica, upravo tako je imao priliku da iz prve ruke  čuje autentična  svjedočanstva samih učesnika „Bitke na  Neretvi“.

Pod  naslov ovog  dokumentarca nosi naziv „Osamdeset godina poslije“ iz  razloga  što historija kao nauka vremenom prihvata i dodatne povijesne izvore koji opet pružaju nove informacije tako da je   konstantno potrebno upotpunjavati, kritički  tumačiti i analizirati ovaj i  sve  historijske  događaje kroz prizmu sadašnjosti i prošlosti.

Ostavimo li  po strani segment vojne operacije i upotrebu taktike same „Četvrte neprijateljske ofanzive“ ova bitka  spada u  red  jedne  od najhumanijih u povijesti čovječanstva, jer su partizani osim gladi i oskudice u svojim  redovima  imali oko  7.000., ranjenika  koje ne  žele ostaviti svojim neprijateljima na nemilost.

Šta nas uči povijesna bosanska zbilja žrtve, stradanja i boli. Sva ova  mjesta i  minule slike nas ponovo po ko zna koji puta pitaju ponavlja li se povijest kada se sjetimo devedesetih i svih onih prognaničkih zbjegova, iz Bijeljine, Zvornika, Višegrada, Prijedora, Foče i mnogih  drugih mjesta.

Može li se humani čin Bitke na Neretvi   makar na  kratko usporediti  sa borbom srebreničkih muškaraca i dječaka koji kroz guste i opasne  šume  nose svoje napaćene i  gladne ranjenike i čiji se broj svaki puta poslije nove postavljene četničke zasjede povećava i tako u  nedogled i neizvjesnost.

Brilijantni vojni strateg a kasnije i premijer Ujedinjenog Kraljevstva i  nobelovac Vinston Čerčil će jedne  prilike reći: „Istorija se ponavlja, ali svaki put sve više košta.” Ako je to  tako, onda nas povijest stradanja na našim bosanskim prostorima na žalost ništa nisu naučila.

Doktor  historijskih nauka

Amir Ismić, prof

Cjeli dokumentarni film pod nazivom:

BITKA ZA  RANJENIKE

JANUAR 1943- JANUAR 2021. Osam decenija poslije

Možete pogledati na  linku:



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno