Ljudi

VIDEO: Batonova edukativna tribina – komandant Haso Ribo – Sjećanje na brigadira Armije RBiH

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Obzirom da se navršilo godinu dana od iznenadnog preseljena  na ahiret našeg ratnog komandanta Hase  Ribe, Udruženje „Baton“ Zenica u prostorijama Muzeja  grada  Zenica organizovalo edukativnu tribinu pod  nazivom:

KOMANDANT HASO RIBO – SJEĆANJE NA BRIGADIRA ARMIJE REPUBLIKE BOSNE I HERCEGOVINE

Na tribini su govorili ratni saborci i prijatelji:   Remzija Šiljak, brigadir  Armije RBiH, Zijad Čaber, brigadir Armije RBiH, Faik Uzunović, major Armije RBiH. Bila je ovo još jedna u nizu tribina u kojoj smo širem društvenom auditoriju sa posebnim zadovoljstvom  i ponosom predstavili jednog od heroja i komandanta Trećeg korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Haso  Ribo rodio se 1956 . godine u selu Kljaci općina  Travnik od oca Ibrahima i  majke Zejne. Osnovno i  srednje obrazovanje završio je u Vitezu i Travniku a JNA Vojnu akademiju u Beogradu i Banja Luci smjer oklopne jedinice. U činu kapetana prve klase početkom devedesetih napušta  redove Jugoslovenske  narodne  armije da bi se odmah uključio u obranu Republike  Bosne i Hercegovine. Na samom početku postavljen je na  mjesto načelnika općinskog štaba Teritorijalne odbrane Travnik,  već nekoliko mjeseci kasnije postavljen za komandanta Općinskog štaba odbrane Travnika.

Po osnivanju 301. mehanizovane/oklopne brigada Armije R BiH dolazi u Zenicu na  poziciju komandanta, a nedugo zatim uslijedila su vojna postavljenja i to: načelnik oklopno mehanizovanih jedinica III Korpusa, načelnik Operativno nastavnog odjeljenja III Korpusa. Na samom kraju  rata jedno vrijeme obavljao  dužnost načelnika Štaba III Korpusa te načelnika Uprave za odbranu Zeničko-  dobojskog kantona.Poticao je iz jedne  skromne i siromašne bosanske porodice jer je babu Ibrahima rano je izgubio, a majka Zejna  morala se izrazito žrtvovati kako bi podigla i izvela na selamet svih pet sinova koliko je imala. Manje je poznato da je tokom agresije na  Republiku  Bosnu i Hercegovinu Haso Ribo izgubio dva  brata.

Osim izrazitog karaktera kojeg je posjedovao, bio je srdačan i stalno pristupačan. U komunikaciji sa  njim odmah bi se primjetila njegova jednostavnost. Njegovi  saborci i danas pričaju kako  mu nijedan zadatak nije  bio težak bilo  da su u pitanju ratna izviđanja, postavljanja i demontiranja protiv-pješadiskih i tenkovskih mina i  fortifikacija, popravka pješadijskog naoružanja i tenkova te stalna obuka svakog vojnika  ponaosob u susretima na prvim linijama. Njegova  supruga i djeca kćerka Amina i sin Senedin, kao i svi mi njegovi  saborci trebamo  biti  izrazito ponosni što smo poznavali Hasu  Ribu, na sav njegov doprinos u odbrani  Republike  Bosne i Hercegovine.

KPS  “BATON” ZENICA; Dr. sc. Amir Ismić, prof.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno