Kultura

VIDEO: BATON promovirao knjigu “Ja, haški svjedok”

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U prostorijama Gradske  biblioteke Zenica, Udruženje  “Baton” Zenica, obilježavajući 30. godina od početka agresije  na  Republiku Bosnu i Hercegovinu organizovalo je promociju knjige:  JA, HAŠKI SVJEDOK. O knjizi  je govorio njen autor Nedžad Avdić poznat po činjenici da je kao 17-godišnjak nakon pada  Srebrenice u mjesecu Julu 1995. godine, bio jedan od rijetkih koji je preživio masovna strijeljanja. Nedžad iz sasvim drugog ugla svima nama govori šta je se u stvarnosti tog kobnog jula 1995. godine dogodilo i zašto nije završio u primarnim i sekundarnim masovnim grobnica u Istočnoj Bosni.

Međunarodni sud za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije ga je  angažovao u više predmeta suđenja počiniocima ratnih zločina u Bosni I Hercegovini, a on se u svim tim slučajevima pojavljuje kao zaštićeni svjedok. Važno je istaći,  da je moderator i promotor ove knjige bio je Hajrudin Mešić iz  Srebrenice, sada profesor historije u Gazi Husrebegovoj medresi u  Sarajevu. Hajrudin je takođe govorio o patnji i stradanju kroz koja su prošli u Srebrenici, a doživio je  i ličnu  tragediju kada je izgubio  četiri brata tokom pada ove zaštićene UN zone.

Naredna aktivnost Udruženja  “Baton” Zenica je već 26.05.2022. godine kada ćemo izvršiti projekciju  dokumentarnog filma: Bolo komandant. Radi se  o legendarnom olovskom komandantu Senahidu Boliću  Boli, koji je posthumno odlikovan najvećim ratnim priznanjem značkom Zlatni ljiljan I Ordenom za vojne  zasluge sa zlatnim mačevima Armije Republike  Bosne I Hercegovine.

Predsjednik Udruženja  “Baton” Zenica Doktor historijskih nauka Amir Ismić



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Tagovi

Zadnje objavljeno