Zenica

VIDEO: AUTOCESTE FBiH O SVEMU ŠUTE- Brojni problemi nakon izgradnje autoputa, mještani ogorčeni, pokreću sudski postupak

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Mještani upozoravaju da iza svega stoji dobro uigran kriminal i sprega pojedinaca iz Autocesta Federacije sa izvođačima koji su trebali, a nisu, uradili ni 10 posto od onoga što su morali uraditi prije puštanja autoceste u promet.

Mještani Donje Gračanice kod Zenice tokom izgradnje autoputa A1 kroz njihovo naselje bili su suočeni s brojnim problemima. Iako su imali čvrsta obećanja i potpisan sporazum, problemi u svakodnevnom životu nastavljeni su i nakon izgradnje autoputa, jer nije realizirano gotovo ništa od onoga što su im obećali investitori i izvođači radova. Najavljuju i sudske procese, a u Autocestama Federacije BiH o ovim prоblemima – šute.

Problemi mještana Donje Gračanice kod Zenice uzrokovani izgradnjom autoceste A1, iako su prema potpisanom sporazumu s Autocestama Federacije trebali biti riješeni prije puštanja ceste u promet, nisu riješeni ni skoro dvije godine poslije.

“Znači, ovdje su nelegalnim priključkom nas nelegalno priuključili na izlaz na A1, mi smo imali svoj postojeći most, s kojim smo se bezbjedno isključivali i uključivali, on je eliminisan, srušen i nije u upotrebi”, kaže Enver Sivac, mještanin Donje Gračanice.

“Sad hodamo, nismo ni na nebu ni na zemlji faktički i to je za nas veliki problem. Djeca u školu, ljudi doktoru, u prodavnicu ne može niko. Imamo dosta invalida koji ne mogu uopšte preći ovda preko ovog sad pješačkog prelaza”, ističe mještanin Sabahudin Sivac.

Najviše su ugroženi stanovnici ulice Čifluk kojima je otežan i opasan pristup kućama, a iznad kuća sada je i visokonaponski dalekovod koji je izmješten sa trase autoputa. Dok su radovi na trajali, predstavnici investitora i izvođača obećavali su da će svi infrastrukturni problemi biti riješeni što je, prema tvrdnjama mještana, notorna prevara.

“Il’ nek nas sele il nek sklanjaju ovo šta su uradili. Ostavili su i parcele bez puta, isto u mene gore parcela, dva duluma, nemam sad puta, a s autom dolazio na parcelu…”, priča mještanin Saudin Sivac.

Mještani upozoravaju da iza svega stoji dobro uigran kriminal i sprega pojedinaca iz Autocesta Federacije sa izvođačima koji su trebali, a nisu, uradili ni 10 posto od onoga što su morali uraditi prije puštanja autoceste u promet.

“100% kriminal, imamo dokaze. Ja imam dokaze, moj komšija ima dokaze, treći komšija ima dokaze, svi mi imamo dokaze i to relevantne dokaze kojim možemo dokazati da je to kriminal”, kaže Enver Sivac.

Mještani Donje Gračanice, kako kažu, neće stati samo na upozorenjima. Najavljuju pravnu bitku, ali i druge legalne metode u cilju što bržeg rješavanja njihovih brojnih problema u svakodnevnom životu koje im je prouzrokovala izgradnja autoceste. Iako smo na vrijeme zatražili, odgovor o ovoj problematici iz Autiocesta Federacije nismo dobili.

Više u prilogu BHRT-a.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno