Zenica

VIDEO: ArcelorMittal Zenica gasi koksaru, najavljeno poskupljenje grijanja

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Na današnjoj press konferenciji kompanije ArcelorMittal Zenica prisutnima se obratio direktor Nikhil Mehta koji je najavio velike promjene u kompaniji, kao i gašenje koksare.

“Važno je da vas lično informišem o strateškim izmjenama koje radimo u kompaniji. Vjerujem da svi znate da ArcelorMittal Zenica prolazi kroz tešku godinu i da je prošle godine imala velike finansijske izazove. Pokušavamo da pronađemo načine kako da izađemo iz trenutne situacije. Na kraju smo odlučili koje korake trebamo preduzeti, kako bi nastavili održivost ArcelorMittala u BiH. Jedan od koraka je zaustaviti koksaru. Koksna baterija će prestati radom krajem mjeseca aprila, a htio bih da napomenem da ćemo i dalje da nastavimo sa integralnom proizvodnjom u Zenici. Nastavit ćemo sa proizvodnjom koja je neophodna za naše tržište” naveo je Mehta.

“Trenutno prolazimo kroz teške faze, gdje su cijene male, a veliki troškovi. Napravili smo plan oporavka, koji će oduzeti određeno vrijeme. Naravno, u ovim situacijama moramo da se pobrinemo za svoje ljude i zaštitu okoliša. Pravimo plan, iako će se koksara i koksna baterija zaustaviti gdje da rasporedimo ljude s tih pogona. Zaposlenici s koksare su veoma dobri radnici koji su s nama bili dug vremenski period. Oni zaposlenici koji su radili dugi niz godina s nama i koji su nam bili lojalni ne bi željeli da ih izgubimo. Uskoro ćemo doći s planom gdje ćemo pokušati zadržati što više ljudi”.

Direktor Mehta je naveo da su u kontaktu sa svojim kolegama iz drugih željezara iz Evrope, koji također traže dobre radnike i naveo je da će vidjeti kako da omoguće transfer svojih radnika u Zapadnu Evropu.

“Imali smo diskusiju sa Sindikatom, sa Vladom, shvataju našu situaciju. Mogu reći da više od 80% problema koje imamo dolazi s koksare, čim se ovo završi to će nestati. Na ovaj način želimo osigurati i našu opstojnost, kao i ekologiju u Zenici” naglasio je Mehta.

Naglasio je da žele ostati što duže u BiH, da su odgovoran građani BiH i da će na tome raditi još više.

Navedeno je da će zaposlenike Koksare, njih oko 200 preraspodjeliti u druge pogone, s nadom da će zadržati sve radnike.

O grijanju u Zenici, s obzirom da je Toplana Zenica koristila koksni plin za zagrijavanje, je kazao da će raditi, ali i da će trošak proizvodnje znatno porasti zbog čega će trebati razgovarati sa vlastima.

“Toplana Zenica će raditi kao i obično. Samo koksni gas neće biti na raspolaganju, trošak proizvodnje će porasti i trebat ćemo otvoriti tu diskusiju. Potpisali smo ugovor s fiksnom cijenom za sedam godina, vjerovali smo da se određene stvari neće promijeniti, ali mislim da smo svi dovoljno zreli promjene da razumijemo promjene u Evropi i vjeurjem da će i vlada razumjeti i da ćemo vidjeti kako proći ovu situaciju”, istakao je Mehta.

Na kraju je kazao da će u narednim daniam razgovarati s predstavnicima vlasti kako bi pronašli rješenje oko cijene grijanja i drugih problema s kojima se ova kompanija susreće i da je izazovan period pred kompanijom i Zenicom.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno