Biznis

VIDEO: 60 dana za reorganizaciju rudnika u FBiH

VIDEO: 60 dana za reorganizaciju rudnika u FBiH – Rudnici u Federaciji Bosne i Hercegovine odmah trebaju početi izradu plana reorganizacije u kojem će se jasno vidjeti koja radna mjesta prepoznaje Zakon o rudarstvu i to će biti osnov za sva nova zapošljavanja. To je jedan od zaključaka čelnih ljudi sindikata, Elektroprivrede i resornog ministarstva.

Rok za reorganizaciju rudika u Federaciji je 60 dana. Sindikalno rukovodstvo vjeruje da će do tada biti završen dokument bez kojeg, jasni su iz Elektroprivrede, neće biti novih zapošljavanja.

SINAN HUSIĆ, Samostalni sindikat radnika rudnika FBiH

“Neka se sve ovo otvorilo. I mi smo to stalno govorili, hajde da otvorimo, da to učinimo profitabilnijim, produktivnijim, efikasnijim. Ako nemamo i ne znamo, nije sramota kazati ni to.”

SAFER MUŠANOVIĆ, Samostalni sindikat rudara FBiH

“Ministar stoji zajedno sa sindikatom u rješavanju svih problema i ako bi došlo do odgovarajućih problema kako u tehnološkom i bilo kojem drugom procesu, ministar bi se stavio na čelo sa nama, da zajednički nađemo rješenje.”

Plan reorganizacije rudnika preduslov je i da Elektroprivreda BiH nastavi investirati u rudnike koji su u sastavu koncerna.

BAJAZIT JAŠAREVIĆ, generalni direktor Elektroprivrede BiH

“Da bismo rudnike prilagodili potrebama uglja na tržištu Federacije, a to je potreba energetskog sektora potrebne industrije i potrebe široke potrošnje.”

Vlada će odlučnije poteze vući i prema upravama i nadzornim odborima, najavio je resorni ministar. Za one koji posluju negativno, neće biti milosti.

NERMIN DŽINDIĆ, ministar energije, rudarstva i industrije FBiH

“Ali, isto tako ćemo promijeniti i one druge koji misle da posluju pozitivno. A, dobro nek se preispitaju i moje riječi da misle da su pozitivni.”

Rudnici mrkog uglja Zenica i “Abid Lolić” uskoro bi trebali dobiti novu upravu, obećao je resorni ministar, naglasivši da nema političkih pritisaka na RMU ” Banovići”, niti opstrukcije izgradnje termobloka koji uprava planira.

Izvor: ADISA AJDASLIĆ/BHRT

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem