Kultura

VI REFESTICON: Otvorena izložba fotografija ,,Kameni spavač” u Crnoj Gori

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

VI REFESTICON: Otvorena izložba fotografija ,,Kameni spavač” u Crnoj Gori – Izložba fotografija ,,Kameni spavač”, autora Murata Jašarevića, otvorena je u petak, 15. 06. u galeriji Centra za kulturu, u okviru VI Regionalnog festivala fantastične književnosti REFESTICON.

Stećci karakterišu istoriju srednjevjekovne bosanske države i susjednih krajeva, a na području današnje Bosne i Hercegovine očuvano je preko 66 hiljada stećaka, u Srbiji i Crnoj Gori oko pet hiljada, a u Dalmaciji do četiti hiljade, kazao je direktor muzeja iz Zenice, Adnadin Jašarević, predstavljajući izložbu ,,Kameni spavač”.

Murat Jašarević posvetio je dvije decenije velikom pothvatu u nastojanju da fotoaparatom snimi sve bosanske stećke, od Blidinja do Obare. Zenički fotograf je koncipirao izložbu koja prikazuje najznačajnije srednjovjekovne metropole, u dva ciklusa, dokumentarnom i umjetničkom.

,,Najpoznatiji stećak na prostorima Bosne i Hercegovine je Zgošćanski stećak. Pronađen je u okolini Kaknja, u naselju Donja Zgošća. Na njemu nema natpisa, a zbog izuzetnih ukrasa na stranama stećka neki istraživači, kao što je i Đorđe Stratimirović, pretpostavljaju  da je riječ o grobu Stjepana II Kotromanića”, naglasio je tokom otovrenja izložbe Jašarević.

Sve prisutne na izložbi je pozdravio i direktor Radija Bijelo Polje, Dragić Rabrenović, koji je naglasio značaj saradnje muzeja iz Zenice i Radija Bijelo Polje, koji zajednički teže očuvanje i promociji kulturnog nasleđa zemalja regiona.

Podsjetimo, stećak je uobičajeni naziv za kameni nadgrobni spomenik iz srednjeg vijeka na širem području Bosne i Hercegovine, sjeverozapadnim djelovima Crne Gore, zapadnim djelovima Srbije i južnim djelovima Hrvatske.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno