Sudske klupe

Vesna Švancer: Žrtva sam harange i monstruoznog procesa, borit ću se za svoju nevinost

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Bivša potpredsjedavajuća Zastupničkog doma Parlamenta FBiH Vesna Švancer danas je u prvostepenom postupku pred Općinskim sudom u Tuzli osuđena na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od dvije godine i šest mjeseci, a u razgovoru za Klix.ba je kazala da se protiv nje i njene porodice već skoro godinu i po dana vodi bezočna haranga te da je žrtva monstruoznog procesa.

Kako nam je kazala, bila je nemalo iznenađena i razočarana činjenicom kada je došlo do njenog pritvaranja i pokretanja krivičnog postupka, tako da je izricanje današnje presude kojom je proglašena krivom i kojom joj je izrečena jedinstvena kazna zatvora u trajanju od dvije i po godine zatvora, samo nastavak bezočne harange kojoj je skupa sa svojom porodicom izložena već skoro godinu i po dana.

“Dakle, samo ću vas podsjetiti da niti jedan fening od ukupno 11.350 KM, koliko mi se stavlja na teret da sam protivno prisvojila, nije pronađen kod mene, niti meni bliske osobe, već se moja krivnja isključivo i samo zasniva na iskazu svjedoka Nermina Karasuljića, kome je u konkretnom postupku dat imunitet. Usput, radi se o osobi sa bogatim kriminalnim dosijeom, više puta pravosnažno osuđivanoj i za teška krivična djela, kome, s obzirom na ovakav kredibilitet, nije mogao biti dat imunitet u ovom postupku, dok je drugi, ključni svjedok ovog monstruoznog procesa, Azra Džafić, zaključila sudsku nagodbu sa Tužilaštvom Tuzlanskog kantona, priznajući krivnju i istovremeno prihvatajući da svjedoči protiv mene. Pa, podsjećam da je neutemeljen, a kompromitirajući iskaz po mene Azra Džafić dala iz razloga što sam s njom raskinula ugovor o djelu i da je htjela da mi se na ovaj način osveti…”, kaže Švancer za Klix.ba.

Sublimirajući iskaze spomenutih svjedoka, Švancer kaže da se u praksi Evropskog suda za ljudska prava isti tretiraju kao dokazi “rekla-kazala”, drugim riječima odbacuju.

“To je i normalno, jer su njih dvoje izjavili da su meni dali novac koji je dodjeljivan kao ‘grant sredstva’ – što je sudu bilo dovoljno da temeljem takvih dokaza utvrdi moju krivicu, uključujući i svjedoka Saida Kapetančćića kod kojeg je pronađena i oduzeta koverta sa obilježenim novčanicama u ukupnom iznosu od 1.500 KM, ali na kraju je ispalo da sam ja prisvojila i taj novac? Treba li ovome komentar?”, dodaje Švancer.

Imajući u vidu sve izrečeno, Švancer kaže da odgovorno tvrdi da je svaki građanin ove države, posebno nosioci visokih političkih funkcija, izloženi realnom, uz to i neutemeljenom i nezakonitom krivičnom progonu.

“Na kraju želim napomenuti da ću nastaviti sa pravnom bitkom, da ću iskoristiti zakonsko pravo i podnijeti žalbu protiv ove presude te da ću u nastavku i u budućnosti, iskoristiti sva pravna sredstva, na nacionalnom i međunarodnom nivou, da, premda to zakon od optuženog ne traži, dokažem svoju nevinost, jer je današnja presuda svojstvena inkvizicijskom sistemu, s obzirom na to da se moja krivica i zasniva na dokazima svojstvenim tom sistemu”, ističe Švancer.

Podsjećamo, Švancer je sudija Općinskog suda u Tuzli Damir Arnautović danas osudio zbog počinjenja krivičnog djela udruživanja radi činjenja krivičnih djela u sticaju s produženim krivičnim djelom zloupotrebe položaja i ovlasti uz krivično djelo prevare te joj izrekao jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od dvije godine i šest mjeseci.

Optužnica Kantonalnog tužilaštva u Tuzli kaže da je Švancer formirala udruženje, kako bi u postupku dodjele i isplate nepovratne pomoći građanima i neprofitnim organizacijama u FBiH iz planiranih sredstava budžeta Zastupničkog doma Parlamenta FBiH skupa sa saučesnicima uslovljavala te osobe da im vrate veći dio isplaćenih sredstava.

Švancer je u pritvoru provela 11 mjeseci, a na slobodu je puštena u 13. marta ove godine. U prvostepenom postupku na koji će, kako je i kazala, uložiti žalbu, izrečena joj je i sigurnosna mjera zabrane vršenja dužnosti u predstavničkim i izvršnim organima državne, entiteske i kantonalne vlasti, te javnim ustanovana i preduzećima u trajanju od 10 godina.

Također, u presudi je rečeno da će morati platiti troškove postupka u iznosu od 685 KM, a bit će joj oduzeta i imovinska korist pribavljena krivičnim djelima, a koja iznosi 11.350 KM. Presudom je obavezana i da oštećenom Mahiru Sliniću isplati 2.500 eura na ime pričinjene štete.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno