Ostali sportovi

Veoma zapažen nastup mladog Zeničanina Dine Markovića na šahovskom turniru u Tuzli

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Protekle nedjelje, 25.9.2022.godine u Tuzli je održan 9.Memorijalni turnir “Sjećanje na Hamzu Mujića” u organizaciji porodice Hamze Mujića i ŠK „Inzio-Tušanj“ iz Tuzle.

Učestvovalo je 92 igrača iz BiH, Danske i Srbije, među kojima je bio jedan velemajstor (GM), pet FIDE majstora (FM) i jedan internacionalni majstor (IM).

Na turniru su nastupila i tri Zeničanina, Dino Marković, IM Goran Trkulja i Emrah Pašić.

Najbolji rezultat ostvario mladi Dino Marković, osvojivši sedam poena u devet kola i plasman na četvrto mjesto sa istim brojem bodova kao i trećeplasirani FM Andrija Obad iz Tuzle.

Dino Marković je popravio svoj FIDE rtg +/-45,6 bodova i na ovom turniru je ostavio iza sebe pet tituliranih šahista. IM Goran Trkulja osvojio je 5,5 poena, a Emrah Pašić 3 poena.

-Na ovom turniru sam definitivno najviše imao osvojenih poena što se tiče ove godine i generalno.

Samo sam u svojoj karijeri na još jednom turniru pored ovog imao sedam poena, a to je na Memorijalnom turniru “Meho Rahmanović Mex” 2020. godine, tako da s te strane ovo mi je jedan od boljih turnira u karijeri -, kazao nam je Dino Marković.

Inače, pobjednik turnira je Mirza Avdić, tuzlanski šahista, uvjerljivo osvojio pobjednički pehar i vrijednu novčanu nagradu, sa 8,5 poena. velemajstor Dalibor Stojanovic iz Bijeljine je na drugoj poziciji sa 8 poena. Tuzlak FM Obad Andrija i izvrsni zenički šahista Dino Marković su na diobi 3 i 4 pozicije sa po 7 bodova.

Nagradni fond iznosio je 1.000 KM i podjeljen na deset prvoplasiranih šahista.

Sistem takmičenja bio je Švicarski, devet kola, FIDE varijanta. Tempo igre: sedam minuta po igraču uz dodatak od tri sekunde za svaki odigrani potez. Turnir će se rejtingovati za FIDE blitz rejting listu.

Glavni sudija bio je IA Boris Budimir, pomoćni FA Šefko Hamzić.

E.Imamović

Foto sa šah info Mostar



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno