Biznis

Velikih investicija u BiH nema, statistika je jasna

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Velikih investicija u BiH nema, statistika je jasna – Ministar finansija i trezora BiH i zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda bio je gost jutarnjeg programa N1 televizije.

Na press konferenciji prilikom prezentacije rada Ministarstva finansija BiH izjavili ste da “Vlada RS blokira usvajanje globalnog fiskalnog okvira”. Zakonski rok za izradu proračuna je 15. oktobar. Kakva je situacija i šta koči?

“Trebali smo ga donijeti do 31.5. On je osnov za donošenje proračuna. Ne bih rekao da blokira RS, već nema saglasnosti. Činjenica je da to danas nemamo. S jedne strane zahtjeve imamo s nivoa države za povećanje državnog proračuna, a s druge strane realitet entiteta. Zakon o finansiranju nama nalaže i određuje da bez obzira moramo raditi proračune. Trenutna situacija je da su proračunski zahtjevi veći za 300 miliona od prošlogodišnjeg. Ako se ne donese proračun to će značiti da od 1.4. ne možemo finansirati ništa osim tekućih obaveza. To znači da nećemo moći finansirati ni kapitalne investicije. Imali smo period 2011./12. gdje smo imali 11 mjeseci privrednog finansiranja, a ja znam šta to znači”, rekao je Bevanda.

MMF je u stanju mirovanja, akcize nisu usvojene.

“U stanju je mirovanja isključivo zbog neispunjenja uvjeta koje smo potpisali u pismu namjere. Temeljna dva uvjeta, a to su Zakon o trošarinama i Zakon o osiguranje depozita nisu ispunjena. Za dio kredita se plaća i kamata. Investicije, prije svega Koridor Vc i autoceste, su u zastoju, kao i zakon o osiguranju depozita”, izjavio je Bevanda.

On je naglasio da statistika jasno pokazuje da velikih investicija u BiH nema bez obzira na svakodnevne priče o investitorima.

“Dolazak jedne velike svjetske kompanije, mnogo bi značio. Kada dođe jedna, za njima idu drugi”, smatra Bevanda.

Ministar finansija BiH je kazao da je isplata klirinškog duga pozitivan primjer.

“Ja sam s malim timom u Ministarstvu finansija radio od početka do kraja taj posao. Tehnički smo savršeno uradili, jedina smo zemlja koja je naplatila u potpunosti dug. To je primjer kako se funkcionira s entitetskim vlastima. Ali kada smo završili posao, svi su se počeli hvaliti”, istakao je Bevanda.

On je istakao da je novac na raspolaganju, a da je 58% otišlo FBiH, 28% Republici Srpskoj, 3% Brčko Distriktu i 10% državnom nivou.

“12,5 miliona dolara s državnog nivoa ide u kapitalne investicije, odnosno u finansiranje kupovine objekata da bi se riješili troškova zakupa.”

Koliki je dug BiH?

“Sa 30.6. dug BiH, unutrašnji i vanjski, iznosi 11,7 milijardi. Osam milijardi je vanjski dug, a 3,6 unutrašnji. Po zakonu o dugu, zaduživanju i garancijama, svaku obavezu smo bez dana kašnjenja izvršili. Jedini državni kredit je za izgradnju državnog zatvora i BHANSA-u”, rekao je Bevanda.

Da je Koridor 5C nas strateski projekat nekoliko ste puta izjavili, sta je sa radovima, novcem, akcize i koridor, milioni su sakupljeni, gdje se sa ovim projektom?

“Akcize su osiguranje kreditorima koji su ocijenili da JP za ceste i autoceste nisu kreditno sposobna, pa se traži stalni priliv sredstava za otplatu kredita kojima će se graditi Koridor”, odgovorio je ministar finansija BiH.

Gost Novog dana je prokomentarisao i aferu “prisluškivanje”.

“Ne bih rekao afera. Ovo je preozbiljna tema, a ja nisam ni čovjek ni javna osoba koja uzima za pravo da plasira dezinformacija i stvara konfuziju i sluđenost kod naroda. Zatražio sam zasjedanje Obavještajnog odbora, koje je savjetodavno tijelo, i postavio pitanja koja me interesiraju jer su se izjave ministara mijenjale iz sata u sat, a tu su i medijski natpisi. Interesovalo me da li OSA djeluje u skladu sa Zakonom, koje su informacije koje su izlazile iz OSA-e, jer ja nisam imao informacije o tome, a član sam Obavještajnog odbora. Komisija za nadzor OSA-e je nekomplektna, a jedina je nadležna za kontrolu rada OSA-e. Probleme treba rješavati u skladu sa zakonom, a nadam se i da će Povjerenstvo za nadzor profunkcionisati. OSA treba biti organ koji radi u cjelosti i biti van svih političkih pritisaka i utjecaja. Treba uraditi sve da OSA bude upravo takva i u nadi sam da će tako i biti.”

6yka.com



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno