Biznis

VELIKI USPJEH DOMAĆE INDUSTRIJE: BiH na 35. poziciji na globalnoj listi NAJVEĆIH IZVOZNIKA kožne obuće

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:
Izvoz kožne obuće iz zemalja regiona u prošloj godini iznosio je 842,3 miliona dolara. Najveći regionalni izvoznik je Albanija s izvozom u vrijednosti od 258,01 miliona dolara.

Bosna i Hercegovina s izvozom u vrijednosti od 143,4 miliona dolara u 2021. zauzela je 35. poziciju na globalnoj listi najvećih izvoznika kožne obuće, podaci su web stranice worldstopexports.com. BiH je i treći najveći regionalni izvoznik, kada je riječ o kožnoj obući, prenosi Bloomberg Adria.

Globalni izvoz kožne obuće u 2021. iznosio je ukupno 55,4 milijarde dolara, što je za 19,9 posto više u poređenju s 2020, kada je vrijednost izvoza iznosila 46,2 milijarde dolara.

Izvoz kožne obuće iz zemalja regiona u prošloj godini iznosio je 842,3 miliona dolara. Najveći regionalni izvoznik je Albanija s izvozom u vrijednosti od 258,01 miliona dolara.

Hrvatska je zauzela drugu poziciju u regionu i 32. u svijetu s izvozom u vrijednosti od 200,3 miliona dolara, dok je pet mjesta ispod Srbija s izvozom od 122,5 miliona dolara, što ju je svrstalo i na četvrtu poziciju u regionu.

Uz izvoz vrijedan 98,9 miliona dolara Slovenija se smjestila na peto mjesto u regionu i 41. mjesto u svijetu, dok je Sjeverna Makedonija zauzela 62. poziciju u svijetu i šestu u regionu. Izvoz iz Sjeverne Makedonije iznosio je 19,1 milion KM.

Prvih pet najvećih izvoznika prema vrijednosti u svijetu su kontinentalna Kina, Vijetnam, Italija, Njemačka i Indonezija. Zajedno je ova skupina vodećih izvoznika činila 56,8 posto međunarodne prodaje kožne obuće.

Među kontinentima evropske zemlje su najveći izvoznici. Tako je izvoz iz evropskih zemalja u prošloj godini iznosio 27,8 milijardi dolara, što je polovina globalnog izvoza. Izvoznici iz Azije su blizu, s izvozom u vrijednosti od 25,6 milijardi dolara ili 46,2 posto ukupnog svjetskog izvoza.

Manji postoci dolaze iz Sjeverne Amerike – 1,6 posto, Latinske Amerike isključujući Meksiko, ali uključujući Karibe – 1,2 posto, Afrike – 0,8 posto, zatim Okeanije – 0,1 posto.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno