Ostali sportovi

Veliki interes mladih za šah u Zenici, na redu 3. ekipno prvenstvo osnovnih škola u Zenici

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Veliki interes mladih za šah u Zenici, na redu 3. ekipno prvenstvo osnovnih škola u Zenici – Već smo objavili da je završeno pojedinačno prvenstvo u šahu u osnovnim školama u Zenici (NA OVOM LINKU) i sada je na redu 3. ekipno prvenstvo osnovnih škola u Zenici. Na pojedinačnom prvenstvu učestvovalo je 357 igrača, od toga 306 dječaka i 51 djevojčica.

Na ekipno prvenstvo, koje će biti održano 18.marta 2017.godine u Međunarodnoj osnovnoj školi na Bilmišću u 10 sati,  idu prva tri prvoplasirana dječaka i jedna djevojčica plus dvije zazmjene, sa pojedinačnog prvenstva. Dakle, svaka ekipa će imati maksimalno 6 igrača. Organizator prvenstva je ŠK Čelik iz Zenice.

Nakon velikog interesovanja učenika za šah, u školama je uveden izborni predmet šah na području Grada Zenica. Cilj ovih takmičenja je popularizacija šaha u našem Gradu.

Pobjednik ekipnog prvenstva će dobiti pehar, zlatnu medalju i diplomu, a obezbjeđene su medalje i za drugoplasirane i trećeplasirane ekipe.

U narednom periodu Zenica će biti domaćin i tri velika turnira u šahu koji će biti održani u Domu penzionera. Tako će 25.marta će biti održano 12.pojedinačno kadetsko i juniorsko prvenstvo ZDK u kategorijama od 8,10,12,14,16 godina za kadete i kadetkinje,18 godina za juniore i juniorke, te 20 godina u omladinskoj konkurenciji. Za 3 prvoplasirana takmičara u svim kategorijama obezbijeđene su medalje i diplome, a takmičari stiču pravo za učešće na prvenstvu ŠS FBiH, koje će se održati od 20 do 23.04. u Zenici.

U periodu od 20. do 24. aprila 2017. godine biti će održano i pojedinačno federalno prvenstvo kadeta i juniora.

U mjesecu maju igrat će se i Državno prvenstvo na kojem će učešće uzeti šahovski savezi Federacije BiH, Herceg – Bosne i Republike Srpske.

Kako je saopštio Vedad Šestić, predsjednik šahovskog saveza Zeničko-dobojskog kantona, Bosna i Hercegovina nema Šahovski savez već Šahovsku uniju, koja se sastoji od šahovskih saveza Federacije BiH, Herceg – Bosne i Republike Srpske. Radi se na tome da se na nivou BiH napravi jedan Šahovski savez.

E.Imamović / Foto arhiva



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno