Biznis

Veliki dobavljač kisika žestoko kritikovao kliničke centre i bolnice u Federaciji BiH

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Veliki dobavljač kisika žestoko kritikovao kliničke centre i bolnice u Federaciji BiH – Kompanija Messer koja snabdijeva kliničke centre, bolnice i domove zdravlja u Federaciji BiH obavijestila je sve da zbog enormne potrošnje kisika u BiH proizvodnja i nabavka dostiže kritičnu tačku, te je upozorila na brojne poteškoće u radu zbog nekompetentnosti nadležnih.

U pismu koje je u posjedu portala Klix.ba, a poslano je rukovodstvima kliničkih centara, kantonalnih bolnica, domova zdravlja i Kriznom štabu FBiH, navodi se da je trenutna potrošnja izazvana pandemijom koronavirusa iznad proizvodnih kapaciteta.

“Prinuđeni smo da kisik uvozimo s različitih lokacija iz inostranstva po različitim i znatno višim cijenama, sve kako bismo kontinuirano održavali snabdijevanje kisikom u BiH. S obzirom na to da je u ovom trenutku najbližia lokacija za nabavku kisika u Zagrebu, potrebno nam je najmanje 48 sati od momenta kada pošaljemo svoje cisterne po kisik do momenta kada je kisik spreman za isporuku s našeg skladišta u Sarajevu”, navode.

Ističu da danonoćno vrše napore kako bi održali sistem “nabavka-isporuka” kliničkim centrima u Sarajevu i Tuzli te bolnicama u Bihaću, Zenici, Mostaru, Travniku i velikom broju domova zdravlja.

U nastavku su istakli kritike na račun zdravstvenih ustanova zbog, kako su naveli, velikoj broja različitih i nekompetentnih kontakt osoba.

“Osim toga što dobijamo pozive od velikog broja različitih i nekompetentnih kontakt osoba s vaše strane, što stvara konfuziju, pojedini subjekti bespotrebno prave skladišta kisikom, dok drugi rade na granici izdržljivosti. Nemamo redovan povrat praznih boca i ambalaže, što nam predstavlja ogroman problem da zadovoljimo sve vaše potrebe s obzirom na ograničen broj ovih resursa”, dodali su.

Naglašavaju i da je sistem primanja narudžbi preopterećen zahtjevima za kisikom.

“Tako dobijamo narudžbe u ponoć, poslije ponoći ili u kasne večernje sate za isporuku rano ujutru, što je nemoguće ispunjavati, ili kada angažujemo sve snage da izvršimo isporuku u kasnim večernjim satima, naše cisterne i kamioni čekaju satima ispred vaših kapija”, zaključili su u pismu.

Autor: klix.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno