Kultura

Velika makedonska turneja Bosanskog narodnog pozorišta Zenica

Velika makedonska turneja Bosanskog narodnog pozorišta Zenica – Značajan međunarodni koprodukcijski projekat Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, realiziran u partnerskoj saradnji sa teatarskim i umjetničkim organizacijama iz Republike Makedonije,nastao prema čuvenoj drami Dejana Dukovskog „Bure baruta“ i u režiji Nine Nikolić, nakon nedavno održane bh. premijere i prve reprizne izvedbe, uskoro će imati i svoju makedonsku premijeru. Umjetnički i produkcijsko-tehnički ansambl zeničkog BNP-a nalazi se na turneji u Republici Makedoniji u okviru koje će prikazati četiri izvođenja svojih predstava na scenama teatara u Skoplju i Bitolju.

Predstava „Bure baruta“svoju je bh. premijeru imala prethodne sedmice na Velikoj sceni BNP Zenica, čime je i zvanično otvorena 69. umjetnička sezona ove teatarske kuće.Već u četvrtak, 27. septembra u Makedonskom narodnom teatru Skoplje uslijedit će i makedonska premijera ovog međunarodnog umjetničkog projekta. Predstava je nastala kao rezultat koprodukcijske saradnje BNP Zenica, Makedonskog narodnog teatra Skoplje i Skoplje Film Studija, a premijerno se izvodi kao dio programa 43. internacionalnog teatarskog festivala MOT. Predstava će biti izvedena i dva dana kasnije, 29. septembra, na gostovanju u Narodnom teatru Bitolj.

„Bure baruta“ je predstava o nasilju, agoniji, izdaji, osveti, prijateljstvu, koja kontinuirano traje i polako se pretvara u „crnu rupu“ koja u sebe uvlači čak i one koji vjeruju da su dovoljno jaki da joj se odupru. Predstava nas, istovremeno, i opominje i podsjeća da nije važno ko je počeo, nego da nam je neophodan heroj koji će prekinuti spiralu nasilja u kojoj se nalazi većina današnjih modernih društava, osobito onih posttranzicijskih. U predstavi igraju glumice i glumci BNP Zenica. Dramaturginja je Dragana Lukan Nikolovski, kostimografija je povjerena Lejli Hodžić, a rad na scenografiji Vedranu Hrustanoviću. Muziku potpisuje Igor Kasapović, a scenski pokret Thomas Steyaert, saradnik iz Belgije.

Pored predstave ,,Bure baruta”, makedonska publika će imati priliku narednih dana pogledatii predstavu u produkciji Dječije, omladinske i lutkarske scene BNP Zenica ,,Prodani smijeh”, u režiji Darka Kovačovskog, koja će u Teatru za djecu i mlade Skoplje biti odigrana u petak, 28. septembra, a dan kasnije, 29. septembra, predstava će biti izvedena i na sceni Centra za kulturu Bitolj.

Služba za odnose s javnošću BNP Zenica

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem