Ostali sportovi

Velemajstor Suat Atalik pobjednik Memorijalnog šahovskog turnira “Vincenc Vicko Šunjić” na Lichessu

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Velemajstor Suat Atalik pobjednik Memorijalnog šahovskog turnira “Vincenc Vicko Šunjić” na Lichessu – Dana 28.10.2020. godine održan je Memorijalni šahovski turnir u sjećanje na nedavno preminulog, Vincenca –Vicka- Šunjića na online šahovskoj platformi “Lichess”, saopštio nam je Dino Marković, jedan od učesnika i organizatora ovog online turnira.

Na turniru je učestvovalo 83 igrača iz 15 država: Argentina, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Češka, Egipat, Engelska, Hrvatska, Indija, Iran, Norveška, Poljska, Rusija, Slovenija, Srbija i Sudan.

Na turniru je, među 83 igrača, bilo i igrača sa titulama, i to: jedan velemajstor (GM), dva internacionalna majstora (IM), tri FIDE majstora (FM) i jedan NM.

Tempo igre je bio 3+2, a sistem parovanja je bio švicarski od 11 kola.

Link turnira: https://lichess.org/swiss/GJW1JYPA. Turnir je bio i livestreaman na Twitch kanalu “Chess_Lions”.

Pobjednik turnira je velemajstor Suat Atalik (lichess nick – ataliks) sa 9.5 osvojenih poena.

Drugo mjesto osvojio je Damjan Horvat (Lichess nick – reddam) sa 8.5 poena, dok je treće mjesto osvojio IM Jovan Radlovački (Lichess nick – blobica) sa 8,0 poena.

Najbolje plasirani Zeničanin bio je Edin Kadić (Lichess nick – Frickos), a pored njega igrali su još: IM Goran Trkulja (Lichess nick Dangor), FM Muratović (Lichess nick – nousecomp), Dino Marković (Lichess nick – Pacercina00), Zlatko Jašić (Lichess nick – zlajaze), Irma Marković (Lichess nick – Irma_Markovic), Latif Hadžić (Lichess nick – latifhadzic), Mehmedalija Redžepi (Lichess nick – RedzepiMeho) i Orhan Bečić (Lichess nick – oki_celik)

Malo o Vincencu Šunjiću, autor Dino Marković:

Vincenc (Zdenko) Šunjić rođen je 20. maja 1945. godine u Zagrebu, općina Medveščak. Osnovnu školu pohađao je u Mostaru i Zenici, a Gimnaziju završio u Zenici 1964. godine.

Član ŠK „Željezničar“ postao je 1963. godine. U svom radnom vijeku, kojeg je proveo najvećim dijelom u Općini Zenica, „Inžinjeringu“ iz „Vatrostalne“ i na kraju u Ministarstvu odbrane – Uprava za odbranu Zenica, bio je istaknuti i priznati društveno-politički i sportski radnik. Od 1992. godine, početkom rata, mobiliziran je u Ministarstvu odbrane, gdje su mu povjereni regrutni poslovi na nivou tadašnjeg Okruga Zenica, a kasnije i rukovođenje referatom za regrutne poslove Ministarstva odbrane – Uprave za odbranu Zenica.

Uspješno je vodio sekretarske poslove ŠK „Čelik“ Zenica 1988. – 1989. godine, kada su posebno došle do izražaja njegove radne i organizacione sposobnosti u realizaciji V. Međunarodnog šahovskog turnira „Zenica-89“.

Na izradi dokumentacione osnove i same Monografije Šahovskog kluba „Čelik“ intenzivno je radio 9 godina (2009-2017. godine).

Dana 05. 01. 2019. godine izdao je monografiju Šahovskog kluba „Napredak“ iz Zenice. U toj monografiji je obuhvatio razdoblje tog kluba od 1996. godine do 2019. godine.

Bio je sudija i direktor velikog broja šahovskih turnira, te jedan od stubova šahovske škole ŠK “Čelik”, koja pod projektom “Šah u škole” nastoji uvesti šah kao obavezan predmet u osnovne i srednje škole, a sa osnovnim pravilima djecu upoznati već u predškolskim godinama.

Smrt je gospodina Šunjića zatekla na mjestu sekretara Šahovskog saveza kantona ZDK. Njegovim odlaskom, šahovska Zenica, ali i kanton ZDK, izgubili su vrijednog i prefinjenog sportskog radnika.

E.Imamović

Foto arhiva



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno