Kultura Ljudi

Velemajstor enigmatike: 90 godina od rođenja Vladimira Bostjančića

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Velemajstor enigmatike: 90 godina od rođenja Vladimira Bostjančića- 90 godina od rođenja Vladimira Bostjančića, velemajstora enigmatike (6.11.1932.-7.11.1998.)

ENIGMATSKA REPUBLIKA BLATUŠA

Kada sam, svojevremeno, pisao o Zenici kao glavnom gradu bh. humora, jedan dragi kolega upitao me je: „A šta je s enigmatikom!?“

Devedeset godina od rođenja najpoznatijeg zeničkog enigmate Vladimira Bostjančića Vlabosa bilo je povod da početkom ljeta 2022. godine počnem da prikupljam podatke o zeničkim enigmatima i enigmatici u Zenici.

Uz Vitomira Tošanovića, koji je bio moj prvi živi izvor podataka o zeničkim zagonetačima, korisne informacije i materijale dobio sam i od Nedjeljka Nedića (Odžak, priređivač Leksikona zagonetača BiH), Danka Kujundžića (Holandija, autora knjige “Zagonetke i ja”), Izeta Đube (Zenica), Nedžada Ormana (Busovača)…

Pošto je ovo vrijeme poznato i kao era interneta, služio sam se i tim izvorom informacija i iz dana u dan folder ENIGMATIKA u mojoj bazi podataka bivao je bogatiji.

U Bjelovaru je 1968. godine osnovano Enigmatsko udruženje Bjelovar (EUB), a taj grad je, zahvaljujući legendarnom Stjepanu Horvatu, postao glavni grad jugoslovenske enigmatike. Pišući o prvoj godišnjici EUB-a i Danu zagonetača, Horvat je u septembru 1969. godine napisao:

„Zabilježit ću još jednom da su prvi zagonetački velemajstori postali Boris Antonić iz Osijeka, Vladimir Bostjančić iz Zenice, Zlatan Čop iz Zagreba, Ivica Mlađenović iz Tuzle, Simon Racković iz Beograda i Zvonimir Turek iz Koprivnice.“ (ACTA ANIGMATICA, 24)

Vladimir Bostjančić bio je prvi Zeničanin koji se okitio titulom velemajstora enigmatike. Prema jednom izvoru, on je u Švicarskoj proglašen i za prvog velemajstora enigmatike u svijetu, međutim, zvaničnih tragova koji bi išli u prilog tom navodu nisam našao.

Dakle, među pet prvih zagonetačkih velemajstora u nekadašnjoj SFRJ bila su po dvojica enigmata iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske, i jedan iz Srbije.

Deset godina nakon bjelovarskog EUG-a formiran je i ZEK (Zenički enigmatski klub).

Bilo je to vrijeme kada je enigmatika na prostoru bivše nam domovine doživljava puni procvat. Od Danka Kujundžića, jednog od najpoznatijih zeničkih enigmata, saznao sam da je glavnina članova ZEK-a bila iz naselja Blatuša. Zekovci su se okupljali u prostorijama istoimene mjesne zajednice, ili u obližnjoj kafani, gdje su održavani „sastanci bez dnevnog reda“.

Uz Vladimira Bostjančića, Franju Krecića Krfa, Ismeta Iku Herovića, Vitomira Tošanovića, Danka Kujundžića, Tomislava Kostića, Jadrana Goloigru… u Klubu je bilo vrlo aktivno i nekoliko žena (Zorka, Narcisa, Dijana). Po školama su, u devetoj deceniji prošlog vijeka, osnivane i enigmatske sekcije, a nauspješnija je bila ona iz tadašnje škole „Vaso Pelagić“.

Prvi zenički enigmatski list “Feniks” umnožavan je na šapirografu (fotografija naslovnice u prilogu), a u Zenici su izlazili i sljedeći enigmatski listovi: “Džepko”, “Zvekir”, “Time out” i “Ara”.

Interesantno je spomenuti da se enigmatikom bavili i zenički humorista Salih Mulalić Cakan, epigramista Vejsil Džanić i hroničar našeg grada Mirsad Đulbić.

(Na prvoj fotografiji prvi zdesna je Vlamimir Bostjančić. Na jednoj fotografiji je radno predsjedništvo Skupštine ZEK-a /decembar 1982./.
Tu su i zajednička fotografija članova ZEKA i naslovnica prvog broja “Feniksa”)

Hvala svima koji su mi pomogli u prikupljanju podataka za veći i opširniji prilog o zeničkim zagonetačima.

Autor: M. Kasap



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno