Ostali sportovi

Velemajstor Denis Kadrić pobjednik 22.Uskrsnog šahovskog turnira „Zenica 2021“

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Danas, 17.04.2021.godine, u Zenici je odigran 22. tradicionalni Međunarodni uskrsni šahovski turnir „Zenica 2021“, koji je ove godine bio pozivnog karaktera zbog poznate situacije sa pandemijom koronavirusa. Turnir se igrao u velikoj dvorani Hrvatskog doma “Kralj Tomislav” u Zenici.

-Zbog restrikcija uzrokovanih pandemijom koronavirusa i ograničenog broja takmičara, šahovski klub je bio primoran promijeniti način odigravanja turnira, te se odlučio na organizovanje turnira pozivnog karaktera -, saopštili su iz šahovskog kluba (ŠK) „Napredak“ Zenica.

Učestvovalo je 20 šahista, među kojima je bilo po sedam velemajstora (GM) i internacionalnih majstora (IM), te jedan FIDE majstor (FM), što govori da je turnir bio veoma jakog rejtinga i svrstava ga u najjače jednodnevne turnire u regiji, a naš Grad Zenicu u centar šahovskih zbivanja.

Na listi učesnika bili su šahisti iz Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

Pobjednik turnira je velemajstor Denis Kadrić iz Sarajeva sa 7,0 poena, koji je bio pobjednik i prethodnog 21.uskrsnog turnira u Zenici. Drugi je bio IM Dušan Lekić iz Crne Gore sa 6,5 poena, a treći GM Miroljub Lazić (Srbija) sa 6,0 poena. Novčane nagrade još su osvojili GM Emir Dizdarević (BiH) -6,0 poena, GM Borko Lajthajm (Srbija) -6,0 poena, GM Milan Vukić (BiH)-5,0 poena i IM Dejan Marjanović (BiH) -5,0 poena.

Ukupni nagradni fond je bio 1.700,00 KM i raspoređen je na sedam prvoplasiranih šahista u rasponu od 500 do 50 KM.

Tehnički organizator bio je Šahovski klub “Napredak” iz Zenice. Turnir se igrao po Švicarskom sistemu, FIDE varijanta u 9 kola, kompjutersko parovanje. Tempo igre od 10 minuta, + 2 sekunde  po igraču do kraja partije na pad zastavice, uz primjenu pravilnika FIDE za partije sa ubrzanim tempom.

Sudije turnira bili su Miro Marjanović-glavni sudija, međunarodni sudija (IA) i Darko Jozić (KA)-pomoćni sudija. Direktor turnira bio je Darko Popović, predsjednik ŠK „Napredak“. Turnir je otvorio Željko Bogut, predsjednik ŠSHB.

Tokom takmičenja sprovodile su se neophodne epidemiološke mjere shodno preporukama Kriznih štabova Kantona i Federacije BiH i to: mjerenje temperature, fizička distanca, nošenje zaštitne maske i dovoljna količina sredstava za dezinfekciju.

Prije početka turnira svim prisutnim podjeljena su tradicionalna uskršnja jaja, a svi takmičari su dobili po knjigu- monografiju šahovskog kluba „Napredak“ Zenica.

Tekst i foto galerija Ekrem Imamović



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno