Ostali sportovi

Velemajstor Denis Kadrić pobjednik 21. Međunarodnog šahovskog turnira u Zenici

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Od subote  07. do nedjelje 08. decembra 2019.godine, u Zenici se održavao 21. Međunarodni otvoreni šahovski turnir “Zenica 2019”. Turnir je organizovao ŠK “Preporod” iz Zenice, a domaćin je bio Šahovski dom u Zenici.

Učestvovalo je 60 takmičara među kojima su bila tri velemajstora (GM) i po dva dva internacionalna majstora (IM) i FIDE (FM) majstora. Učesnici su bili iz Srbije, Danske i BiH.

Igrao se Švicarski sistem od devet kola, a tempo igre bio je 30 minuta po igraču za cijelu partiju. Turnir će se rejtingovati kod FIDE. Turnir je otvorio Vedad Šestić, direktor turnira i predsjednik ŠS ZDK.

Pobjednik turnira je velemajstor Denis Kadrić sa 7,5 poena, drugi je bio velemajstor Milan Vukić sa 7,0, a treći, takođe, velemajstor Emir Dizdarević sa 7,0 poena, ali sa nešto slabijim dodatnim kriterijima. Ova tri naša velemajstora su zauzimala, takođe, prva tri mjesta na rejting listi pred ovaj turnir i to ovim istim redosljedom.

Nagradni fond je iznosio je 2.190 KM i podjeljen je za 10 prvoplasiranih, a dodjeljene su i specijalne nagrade:

Redovne nagrade: 1. GM Denis Kadrić, 2. GM Milan Vukić, 3. GM.Emir Dizdarević, 4. Muamer Mrnđić, 5. IM Goran Trkulja, 6. IM Vlado Jakovljević, 7. Muris Konjičanin, 8. Halim Hutinović, 9. Halid Bajramović, 10. Eldin Bućan;

Specijalne nagrade:

Od 0 do 1900 rejtinga: 1. Marko Lipovčić, 2. Božo Blagojević, 3. Mujo Manić;

Od 1901 do 2150 rejtinga: 1. Sean Ćorović, 2. Slobodan Kuzmanović, 3. Ranko Juić;

Najbolje šahistkinje: 1. Bernardina Hadžiselimović 2. Ehlimana Babajić;

Najbolji kadeti 2001.i mlađi: 1.Evel Karalić, 2. Emanuel Lazić, 3. Orhan Bečić;

Direktor turnira bio je Vedad Šestić, predsjednik ŠS ZDK,  glavni sudija Fahrudin Ćerim IA, a pomoćni sudija i operater bio je mladi i veoma uspješni Dino Marković KA.
Inače, mladom sudiji Dini Markoviću KA, ovo je prvi turnir da paruje kompjuterski, a da je turnir rejtingovan tj.prijavljen kod FIDE za rapid rejting listu.

Pobjednik prošlogodišnjeg, 20. turnira bio je velemajstor Dalibor Stojanović.

Pokrovitelji su bili Federalno ministarstvo za kulturu i sport i Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport kantona ZDK, supokrovitelj Grad Zenica, sponzori BH Telekom, BH Pošta, Alba, Pero Zenica, Arel Zenica, JP Gradsko groblje Zenica.

Tekst i foto galerija E.Imamović/D.Marković

 

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno