Rekreacija

Vedro se širi: Aktivirali smo sekciju ZenicaTrči

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Vedro se širi: Aktivirali smo sekciju ZenicaTrči – Udruženje za razvoj i podršku planinarstva i sportskog turizma „Vedro“ već dugo godina promoviše aktivan i zdrav način života, a dokaz tomu su brojne organizovane aktivnosti, posjećene planine i vrijeme provedeno u prirodi. Iz ovog Udruženja je proizašlo i realizirano mnogo uspješnih projekata, a jedan novi je na pomolu. S obzirom da se timovi Udruženja bave i rekreativnim trčanjem, i da su uvidjeli da isto i nije baš razvijeno u Zenici, odlučili smo pokrenuti novu sekciju posvećenu upravo rekreativnom trčanju, sa ciljem razvoja i promocije istog, prvenstveno u našem gradu ali i šire. Već smo dvije godine zaredom uspješno obilježili Svjetski dan trčanja u Zenici – Global running day, namjeravamo nastaviti sa obilježavanjem istog ali i organizovati i druge aktivnosti.

Ljubitelja trčanja u Zenici je oduvjek bilo, gdje postoje atletski klubovi iz kojih su proizašli veliki talenti, kao što je naš najbolji trenutni bh atletičar Amel Tuka, zatim Abedin Mujezinović, Kanita Bilić, Dejan Mileusnić, te mnogi drugi. Međutim, za razliku od profesionalnog trčanja, rekreativno trčanje nije u tolikoj mjeri razvijeno i nema podršku, iako želje za takvo nešto itekako ima. Tako je i nastala grupa ljubitelja trčanja – Zenica trči. Sve je krenulo od male grupe prijatelja koji su odlučili svoje slobodno vrijeme koristiti u aktivnom druženju. Neki su imali više, neki manje iskustva, ali svi snažnu volju da uživaju u ovoj aktivnosti, da pomažu jedni druge savjetima, iskustvima, a što je najvažnije motivacijom i podrškom. Zajedno smo brzo napredovali i razvijali se, a krug trkača je lagano rastao. Javila se želja da svojim primjerom pokažemo drugima koliko je trčanje korisno, zdravo i zabavno. Ono itekako podstiče hormon sreće što izaziva pozitivnu ovisnost, koju želimo da prenesemo i na vas. Dobro ste došli u naš krug, a mi vam garantujemo da ćete uživati u našim zajedničkim aktivnim druženjima i ubrzo osjetiti sve koristi trčanja. Pokrenite se i pokrenite nekoga!

Zašto trčati?
Koristi trčanja su mnogobrojne: sprječavaju se razne bolesti, jer se njime poboljšava kardiorespiratorni kapacitet, smanjuje se rizik od srčanog udara, sprječava se razvoj pretilosti, dijabetesa tipa 2 i visokog krvnog tlaka, trčanje poboljšava gustoću kostiju što sprječava osteoporozu u kasnijoj životnoj dobi, i mnoge druge. Tokom ove tjelesne aktivnosti luči se hormon sreće pa se nakon trčanja čovjek zbog povećane razine endorfina osjeća dobro i opušteno. Pozitivne tjelesne promjene koje se događaju usljed redovitog trčanja utiču i na poboljšanje kvaliteta sna, raspoloženja, koncentracije, smanjenje tjeskobe i stresa, zadovoljstvo pojedinca samim sobom i povećanje samopouzdanja. Ono je i sredstvo zadovoljavanja osnovnih bioloških potreba čovjeka za kretanjem. Visoki stepen tehnološke razvijenosti čovječanstva pretvorio nas je u “društvo sjedača” – sjedimo na poslu, sjedimo u autu, sjedimo ispred TV-a, a trčanje je svakako jedna od najboljih aktivnosti koja vaše tijelo vraća u aktivan život. Da li je potrebno još razloga zašto se pokrenutu? Svi patike na noge, pridružite nam se na startu i zajedno gradimo zdravije i aktivnije društvo.

Cilj
Cilj nam je pokrenuti što veći broj sugrađana i pokazati im da to mogu svi bez obzira na godine, te promovisati rekreativno trčanje i zdravi način života u lokalnoj zajednici jer je to jedna od najučinkovitijih, najekonomičnijih i najjednostavnijih tjelesnih aktivnosti koja je dostupna cijeloj populaciji. Također, cilj nam je razvijati i turizam u našem gradu te i na ovaj način dokazati kako je Zenica sportski centar Bosne i Hercegovine.

Sekcija ZenicaTrči u svojim planovima gradit će slijedeće :

Razvoj svijesti o rekreativnom trčanju u Zenici, a i šire;
Organizovati građanske utrke;
Objavljivati članke i novosti vezane za trčanje u Bosni i Hercegovini;
Objavljivati edukativni sadržaj o rekreativnom trčanju;
Pomoći svim rekreativnim trkačima i podržati ih u njihovoj aktivnosti;
Razvijati zajednicu rekreativnih trkača koji će imati svoj pravilnik, sistem i način funkcionisanja i
Pisati projekte vezane za razvoj rekreativnog trčanja itd….
Ako ste zainteresovani za trčanje, volite trčati ili se želite pokrenuti ili pronači trkačke partnere, podršku i motivaciju svakako vam preporučujemo facebook grupu koja trenutno broji 186 članova rekreativaca koji svoje slobodno vrijeme provode u aktivnom druženju na Kamberovića polju i drugim lokacijama pogodnim za trčanje u našem gradu – ZenicaTrči facebook grupa ..

Uskoro će se finalizirati i web stranica koja će biti posvećena rekreativnom trčanju, novostima vezanim za aktivnosti grupe a i novosti o događajima i projektima koji se planiraju raditi. Također, preko web stranice ćete biti upoznati i sa timom koji će raditi na razvoju sekcije, te kojem ćete se moći obratiti u slučaju da se odlučite za rekreativno trčanje.

VEDRO !!!!!



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno