Rekreacija

Vedro: na Bobovcu 131 osoba za Dan nezavisnosti

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Udruženje za razvoj i podršku planinarstva i sportskog turizma “VEDRO” iz Zenice realizovalo je svoj Masovni planinarsko-historijski izlet na Bobovac, čime smo, na dostojan i simboličan način, obilježili Dan nezavisnosti naše domovine Bosne i Hercegovine.

U koloni je učestvovao 131 učesnik i učesnica iz Zenice, Kaknja, Sarajeva, Zavidovića, Travnika, Bugojna, Mostara i Beča (Austrija). Značaj ovom izletu dao je podatak da preko 70% učesnika ovog izleta nikada nisu bili na Bobovcu, što je bio motiv više da im Udruženje ponudi što sadržajniji izlet.

Počeli smo sa obilaskom Kraljeve Sutjeske, i to dvora Grgurevo, Dusper kuće, te džamije Mehmeda II El-Fatiha, a nakon toga, kanjonom Bukovice, kolona se uputila prelijepom kraljevskom stazom do Bobovca, udaljenog 6 km. Po dolasku na Crkvicu, plato Mauzoleja bosanskih kraljeva, kolonu je dočekao ručak u aranžmanu Seoskog domaćinstva “Ibrišimović” i Udruženja “Čuvari bosanske krune Bobovac” iz obližnjeg sela Mijakovići. Po svjedočenju prisutnih mještana, kolona “VEDRA” oborila je sve rekorde posjete kad su u pitanju organizovane posjete planinara Bobovcu. Dio učesnika je iskoristio priliku i posjetio Mauzolej bosanskih kraljeva i osmatračnicu Vis, odakle se pruža prelijep pogled na cijelu klisuru rijeke Bukovice i okolna sela Mijakoviće, Dragoviće, Juse, Kopijare, Borovicu i Poljane. Nakon historijskog časa, kolona se uputila suprotnim smjerom niz rijeku Bukovicu do Kraljeve Sutjeske. Učesnici nisu krili oduševljenje organizacijom, realizacijom, ambijentom, turom i viđenim.

Zdravstveni bilten je ostao besprijekoran. Zahvaljujemo se stanicama Gorske službe spašavanja Zenica i Kakanj na pruženoj pomoći u realizaciji ovog izleta. Podsjećamo zainteresovane da 22. marta počinje naš najveći projekat “Zenički horizonti”, etapom Istok. Do tada, VEDRO!

PR Udruženja planinara VEDRO
Afan Abazović



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Tagovi

Zadnje objavljeno