Info

VEDRO: Kozara- stazama prošlosti

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

VEDRO: Kozara- stazama prošlosti – Proteklu nedjelju zajedno sa svojim članovima i drugim učesnicima, njih ukupno 70, proveli smo na Kozari, niskoj ostrvskoj planini, koja je smještena između Panonske nizije na sjeveru i Dinarida na jugu, te omeđena rijekama Savom, Unom i Vrbasom.

Iako visina njenih vrhova ne prelazi 1000 m.n.v., Kozara svojom visinom, prostranstvom i ljepotom dominira ovim dijelom Bosne i Hercegovine. U narodu je poznata kao „krajiška ljepotica“ zahvaljujući svojim gustim kompleksima listopadnih i četinarskih šuma, proplancima, bistrim potocima te bogatstvu flore i faune.

U cilju očuvanja i zaštite kulturno-istorijskih i prirodnih vrijednosti, centralni dio planine Kozare, površine 3.494,5 ha, proglašen je nacionalnim parkom 1967. godine. Područje parka izduženo je u smjeru sjever – jug, tako da mu dužina iznosi 7, a širina 3 – 6 km. Početak nedjeljnje avanture krenuo je iz središnjeg dijela Nacionalnog parka Kozara sa platoa Mrakovice (806 m.n.v.) na kojem je učesnicima upriličeno predavanje i obilazak muzeja sa kustosom.

Podne je bilo rezervisano za početak pješačenja i uspona na vrh Kozarački kamen (659 m.n.v.). Na putu ka najvišem vrhu imali smo priliku uživati u gustim kompleksima listopadnih i četinarskih šuma. Sa vrha Kozarački kamen pružao se pogled na Kozarac i Prijedor. Nakon kraće pauze koju smo iskoristili za osvježenje i grupno fotografisanje uslijedio je povratak.

Za ugodno gostoprimstvo i ljubaznost ovom prilikom želimo se zahvaliti našem prijatelju i domaćinu Mujkanović Izetu, PD Mrakovica Prijedor.

Nova hiking avantura i uživanje u prirodnim ljepotama bosanskohercegovačkih ljepotica je pred nama. Za više informacija pratite našu facebook stranicu VEDRO.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno