Biznis

Većina se odnosi na povećanje za 0,05 KM po litru: Nove cijene goriva zatražilo 200 pumpi

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Kao što smo i najavili prije nekoliko dana, rast cijena nafte na svjetskom tržištu pokrenuo je val poskupljenja goriva i u BiH. Prema informaciji Ministarstva trgovine FBiH, u skladu sa Zakonom o kontroli cijena i Uputstvu o načinu, sadržaju i rokovima dostave obavještenja o promjeni cijena i marži, od 8. do 9. aprila promjenu cijena goriva zatražilo je 200 benzinskih pumpi u ovom entitetu.

Zbog praznika

“Većina se odnosi na povećanje cijena naftnih derivata za 0,05 KM po litru, a neke od obavijesti odnose se i na sniženje cijene naftnih derivata, uglavnom zbog Bajrama. Prosječna maloprodajna cijena naftnih derivata u FBiH 9. aprila za premium bezolovni benzin 95, BAS EN 228 – BMB 95 iznosi 2,68 KM po litru, a za dizel 2,70 KM po litru”, kazali su za “Avaz” u Ministarstvu trgovine FBiH.

Podsjećaju da je na snazi Odluka o propisivanju mjera neposredne kontrole cijena, kojom je utvrđena maksimalna visina marži za naftne derivate, i to 0,06 KM po litru u veleprodaji, odnosno 0,25 KM po litru u maloprodaji. Građanima je, putem redizajnirane mobilne aplikacije, omogućen jednostavan pristup pregledu cijena i odabir najnižih na benzinskim pumpama.

Struja i plin

Komentirajući najavljena poskupljenja goriva, struje, a moguće i plina, ekonomski analitičar Igor Gavran kaže da će u izbornoj godini životni problemi građana biti u drugom planu u odnosu na politiku i teme koje ona postavlja u prvi plan.

“U međuvremenu ćemo postati siromašniji”, ističe Gavran.

Može se naravno, trend cijena nafte promijeniti, ali znamo da tada pojeftinjenja slijede puno sporije i često su samo djelimična.

Izvor: akta.baStrogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno