Info

Većina bh. potrošača protiv upotrebe GMO

Većina bh. potrošača protiv upotrebe GMO u proizvodnji hrane
Većina bh. potrošača protiv upotrebe GMO u proizvodnji hrane
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Većina bh. potrošača protiv upotrebe GMO – Sedamdeset posto od 1.000 bh. potrošača koji su ispitani su protiv upotrebe genetskog inženjeringa u poljoprivredi i proizvodnji hrane (GMO).

Ovo su rezultati istraživanja, koji su prezentirani na trećem informativnom događaju o relevantnosti i trenutnoj situaciji u vezi sa genetski modificiranim organizmima u Bosni i Hercegovini održanom u Sarajevu.

Rezultati istraživanja pokazuju i da je oko 90% ispitanika spremno platiti više za hranu koja nije genetski modificirana, a većina ljudi vjeruje da hrana proizvedena u BiH nije genetski modificirana.

Istraživanje također pokazuje nizak nivo informiranosti i znanja o GM hrani među građanima BiH, čak i u kategoriji mlađe populacije i studenata.

Događaj su organizirali Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine, u suradnji sa Vanjskotrgovinskom komorom Bosne i Hercegovine i Njemačkom organizacijom za međunarodnu suradnju (GIZ) kroz projekt “GMO-free kvalitetna soja iz Dunavskog regiona”.

Glavni cilj ove manifestacije je podizanje svijesti javnosti o trenutnoj situaciji o GMO proizvodima u BiH, uključujući i novu situaciju vezano za uvoz, da predstavi rezultate nedavnog istraživanja o percepciji potrošača koja se odnose na genetski modificiranu hranu i hranu za životinje, te da se predstavi i promovira namjera uvođenja označavanja genetski nemodificirane hrane u BiH i značaj označavanja kao mogućnost izbora potrošačima.

manager.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno