Biznis

Veći obim trgovine na malo

Veći obim trgovine na malo
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Veći obim trgovine na malo- Ukupan desezonirani promet trgovine na malo u BiH u aprilu, posmatran u tekućim cijenama, veći je za 0,1 odsto u odnosu na mart.

Rast prometa ostvaren je u trgovini prehrambenim proizvodima – hranom, pićem i duhanskim proizvodima od 1,9 odsto, te u trgovini neprehrambenim proizvodima od 0,5 odsto. Posmatran u stalnim cijenama, desezonirani promet trgovine na malo u BiH u aprilu manji je za 0,2 odsto u odnosu na prethodni mjesec, podaci su Agencije za statistiku BiH.

Pad prometa ostvaren je u trgovini na malo motornim gorivima u iznosu od 4,7 odsto, dok je rast prometa zabilježen u trgovini prehrambenim proizvodima u iznosu od 0,6 odsto, te u trgovini neprehrambenim proizvodima od 1,8 odsto. U odnosu na baznu 2010. godinu, indeks prometa trgovine na malo u BiH u aprilu ostvario je nominalni rast od 29,2 odsto, dok je realni indeks veći za 31,1 odsto.

Ukupan promet trgovine na malo u BiH, posmatran u tekućim cijenama, u aprilu zabilježio je rast od 1,3 odsto, u odnosu na isti mjesec 2015. godine.

Promet prehrambenim proizvodima u aprilu ove, u odnosu na isti mjesec lani, ostvario je rast od 5,3 odsto, a promet neprehrambenim proizvodima od 4,6 odsto. Posmatrano u stalnim cijenama, promet trgovine na malo u četvrtom mjesecu ostvario je rast od 4,6 odsto u odnosu na april 2015. godine. Promet prehrambenim proizvodima zabilježio je rast od 4,2 odsto, a promet neprehrambenim proizvodima od 7,7 odsto.

U odnosu na baznu 2010. godinu, realni indeks prometa prehrambenim proizvodima zabilježio je rast od 14,2 odsto, a promet trgovine na malo motornim gorivima od 14,3 odsto.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno