Biznis

Veće akcize će povećati troškove poljoprivredne proizvodnje za četiri posto

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Veće akcize će povećati troškove poljoprivredne proizvodnje za četiri posto – Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Stevo Mirjanić održao je jučer radno-konsultativni sastanak sa predstavnicima republičkih udruženja poljoprivrednih proizvođača na kojem je analiziran uticaj donesenog seta zakona o akcizama u BiH na poljoprivrednu proizvodnju u tom bh. entitetu.

Sastanku su prisustvovali i predstavnici Uprave za indirektno oprezivanje BiH, Ministarstva trgovine i turizma, Privredne komore, te Zadružnog saveza RS-a.

“Predstavnici Ministarstva predstavili su poljoprivrednicima kratak pregled uticaja donesenih zakona o akcizama na agrarni sektor u kome je navedeno da se očekuje povećanje troškova poljoprivredne proizvodnje za četiri posto, odnosno za nešto više od 60 KM/ha”, istaknuto je u saopćenju iz ovog resora entitetske vlade.

Navedeno je i da je od 2013. godine do danas za regresirano gorivo iz agrarnog budžeta izdvojeno 35 miliona KM ili u prosjeku oko sedam miliona KM godišnje.

Zaključeno je i da predstavnici Ministarstva obave širi, stručni sastanak sa predstavnicima Uprave za indirektno oporezivanje BiH na kome bi bile razjašnjene određene dileme u pogledu obračuna, odnosno knjiženja PDV-a na regresirano gorivo.

U narednom periodu bit će definisan iznos regresiranog goriva po hektaru za 2018.godinu i način obezbjeđenja dodatnih sredstava kojima bi se amortizovao uticaj donešenih zakona o akcizama na poljoprivrednu proizvodnju.

akta.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno