Info

Već 15 godina hrvatski političari ignorišu Ustavni sud BiH: Županija je neustavni naziv za kanton

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Županija je neustavni naziv za kanton – Tek je odluka Narodne skupštine RS o provođenju referenduma 25. septembra, na kojem će se građani izjašnjavati o odluci Ustavnog suda BiH koja je „konačna i obavezujuća“ otvorila Pandorinu kutiju zvanu neispunjavanje gotovo 90 odluka Ustavnog suda BiH.

Oni koji su ih trebali implementirati, od nosilaca izvršne do zakonodavne vlasti više od 15 godina ne mrdaju ni prstom da ispoštuju odluke najviše sudske instance u zemlji.

Jedna od najpoznatijih odluka Ustavnog suda BiH koju državni službenici, naravno pod političkim mentorstvom HDZ BiH nekada oličenom u liku i djelu Ante Jelavića, a danas Dragana Čovića, svakodnevno ignorišu je ona o neustavnosti naziva županija.

Još 2001. godine Ustavni sud BiH je potvrdio presudu Ustavnog suda FBiH i odlučio da je ustavni naziv za administrativnu jedinicu kanton i da njime upravlja predsjednik.

Istom odlukom su nazivi županija i guverner, koje kontinuirano 15 godina koriste kantoni sa hrvatskom većinom, proglašeni neustavnim.

Ipak i danas su ti nazivi u svakodnevnoj upotrebi. Ne samo u javnim istupima političara, već i na službenim dokumentima, na tablama sa natpisima institucija….

Već 15 godina na političkoj sceni u našoj zemlji ne poštuje se ova odluka Ustavnog suda BiH. Ne reagiraju na to više ni bošnjački političari, kojima je postalo sasvim normalno da u svakodnevnoj komunikaciji za hrvatskim partnerima slušaju neustavni naziv županija.

Mojportal



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno