Biznis

Važnost koridora Vc za BiH i region

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Važnost koridora Vc – Fokus investicijskog samita EBRD-a u Londonu bio je na razvoju putnih koridora, prije svega Koridora 5C kroz Bosnu i Hercegovinu. Posebno je razgovarano o investiranju u elektroenergetske projekte. Smatra se da će ovaj samit promovirati zapadni Balakan kao investicionu destinaciju i označiti napredak regiona.

Srbiji je EBRD već ponudio finansiranje razvoja malih i srednjih preduzeća i primarna sredstva od 15,5 miliona eura za konsultante. Jedan od najvećih prioriteta skupa ipak su bile investicije u Bosnu i Hercegovinu. Koridor 5C vodi prema evropskom istoku, preko Mađarske do Baltika.

Povratkom iz Londona sa Investicionog samita za države zapadnog Balkana, premijer Denis Zvizdić nije u javnost izašao ni sa okvirnim podacima o uvjetima kredita. Rečena je samo krajnja suma. Riječ je o 300 miliona eura za izgradnju dijela koridora prema Mostaru.

“Nakon zvanične inicijative od entiteta koja se očekuje u narednoj sedmici, Vijeće ministara BiH će formirati pregovarački tim koji će pregovarati o uvjetima. Međutim, s EBRD-om je još prije potpisan sporazum o standardnim uslovima kreditiranja”, kažu za Patriju iz kabineta državnog premijera.

Uobičajeni uslovi kreditiranja su 15 godina perioda povrata, sa ‘grace’ periodom od 4 godine. Kamatna stopa je euribor plus 1 posto i 1 posto jednokratne naknade. Osiguranja nema, daje se suverena garancija države koja ne proizvodi troškove.

Uslovi nisu povoljni kao u slučaju dosadašnjih kredita od MMF-a.

Bit će potrebno apsolutno uposliti domaće građevinske kapacitete što će sav novac ostaviti u državi Bosni i Hercegovini. Četiri godine su dovoljne za izgradnju jedne ozbiljne dionice do Mostara, nakon čega bi se kreditna sredstva mogla djelimično vraćati naplatom putarina.

Nadalje će se čekati na inicijativu entiteta da bi se krenulo u operacionalizaciju kredita. Činjenica je da je Koridor 5C važan evropski putni projekat i da tu ne bi smjelo biti ucjena i zatezanja od Republike Srpske.

(Agencija NAP)



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno