Naše

Važna informacija za sve naše čitaoce u Kanadi, ali i drugim područjima

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Tokom narednih sedmica, kompanija Meta (Facebook/Instagram) će početi da blokira objave portala i televizija na Instagramu i Facebooku u Kanadi, nakon što je ta država usvojila Zakon o oline vijestima, kojim se od društvenih mreža zahtjeva da plaćaju naknade lokalnim medijima za prikazivanje njihovog sadržaja.

Odluka Mete izaziva zabrinutost među stručnjacima i medijskim kompanijama koji kažu da će time biti podstaknuto širenje lažnih vijesti i dezinformacija, kao i da će negativno uticati na lokalne medijske kuće.

I administraciji portala Zenicablog stigla je automatski generisana poruka Facebooka da ubuduće naši linkovi koje objavljujemo na našoj Facebook stranici i Facebook grupi , ALI I DRUGIM GRUPAMA koje dijele naši Zeničani u Kanadi neće biti vidljivi čitaocima u Kanadi. IAKO FACEBOOK tvrdi da pravila ostaju ista za sve strane izdavače, očigledno je da će građani/korisnici ove mreže u Kanadi biti onemogućavani da vide sadržaje i više od “domaćih izdavača vijesti”

Dakle, za sve vas koji živite u Kanadi i drugim teritorijama koje donesu slične odluke – Ukoliko primjetite da vam na News Feed više ne prikazuje vijesti – postoji rješenje:

Sve naše posjetioce iz ove države potivamo zato da stranici pristupaju direktno sa www.zenicablog.com linka ili instaliraju neku od aplikacija Zenicabloga, onu za ANDROID uređaje koju mogu preuzeti iz Google Play Storea na OVOM linku ili pak onu na App storeu za IOS – iPhone uređaje.

Naglašavamo, Facebook neće blokirati pristup stranici ZENICABLOG i drugim medijima, nego samo linkovima koji se dijele na toj mreži, a potiču iz medija kao što je Zenicablog, Zenica.tv, TOPvijesti i drugi medijski sadržaji u Svijetu.

Putem ovih aplikacija čitaoci iz iz drugih krajeva naše Planete mogu pratiti vijesti iz Zenice, i to bez reklamnih sadržaja.

Da bi pravovremeno dobijali informacije iz svog grada, možete da se besplatno prijavite i za primanje notifikacija o novim, bitnim informacijama, putem VIBER grupe NA OVOM LINKU, a ako koristite neki od RSS čitača možete se i tim putem pretplatiti na besplatne notifikacije novih sadržaja.

Za sada, besplatne notifikacije i linkove ka člancima možete vidjeti i putem Twitter/X aplikacije i naše stranice na ovoj mreži

Vijesti bi uskoro mogle da budu uklonjene i sa Googlea u Kanadi, pošto je kompanija u junu saopštila da će to učiniti kada zakon bude stupio na snagu, jer odbija da plaća naknade za sadržaj. Kanadska državna televizija CBC saopštila je da odluka kompanije Meta “znači da ljudi u Kanadi, koji su počeli da se oslanjaju na ove platforme kako bi pronašli vijesti i informacije o svojoj zemlji, sada imaju samo neprovjerene izvore na svojim feedovima”.

Sa druge strane, iz Mete poručuju da će nastaviti da se bore protiv dezinformacija na svojim platformama provjeravanjem činjenica preostalog sadržaja preko organizacija sa kojim surađuju. Pojedini mediji već neko vrijeme pozivaju svoje pratioce da njihove vijesti potraže na drugim platformama ili direktno na njihovim portalima, prenosi NBC.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno