Zenica

Valentinovo u BiH: Zenica jedan od najromantičnijih gradova

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Bliži nam se još jedno Valentinovo! Ako spadate u one koji pridaju važnost Danu zaljubljenih, vjerovatno ste u potrazi za originalnim načinima kako obilježiti taj dan s voljenom osobom.

Valentinovo u Bosni i Hercegovini obilježava se s posebnom toplinom i tradicijom. Ovdje, ljubav se često povezuje s običajima i pričama koje se prenose generacijama. Mnogi parovi odlučuju obilježiti ovaj dan tradicionalnim bosanskim jelima, poput sarme ili baklava, stvarajući tako poseban spoj gastronomije i ljubavi.

Ipak, jedan od najpopularnijih načina proslave i dalje su romantična putovanja, gdje parovi mogu istražiti nova mjesta i produbiti svoju vezu.

Inspirirani tom činjenicom, odlučili smo istražiti koje destinacije u Bosni i Hercegovini možemo smatrati posebno romantičnima. Tko zna, možda će se upravo na tom popisu naći vaša idealna destinacija za proslavu Dana zaljubljenih ove godine!


Kako smo sproveli istraživanje?

Kako bismo to doznali koji su to najromantičniji gradovi u Bosni i Hercegovini, napravili smo malo istraživanje u kojim bosanskohercegovačkim gradovima parovi češće stupaju u brak.

Odlučili smo kombinirati broj brakova i populacije kako bismo dobili listu najromantičnijih gradova u Bosni i Hercegovini. Za početak uzeli smo u obzir samo gradove preko 20,000 stanovnika kako bismo dobili realniju sliku.

Iako sam broj brakova ne govori mnogo, standardizirajući ga na 1,000 stanovnika, možemo zaključiti da su u nekim gradovima parovi spremniji na vjenčanje.

Osim po gradovima, dodali smo i pregled brakova po kantonima, podatke o prosječnoj starosti mladenaca, prosječnom trajanju braka te informacije o ukupnom broju brakova i brakova sklopljenih po prvi put.

Što smo zaključili?

U našem malom istraživanju na samom vrhu liste 20 najromantičnijih gradova u Bosni i Hercegovini istaknuo se Tešanj. U godinu dana, u ovom šarmantnom gradiću vjenčalo se 7 parova na 1000 stanovnika. Visoku stopu vjenčanja također imaju Velika Kladuša, Bosanska Krupa i Živinice.

Pogledamo li rezultate na razini kantona, na prvom mjestu našao se Bosansko-podrinjski kanton s više od 7 vjenčanih parova na 1000 stanovnika. Prate ga kantoni Unsko-sanski i Zeničko-dobojski.

Što se ostalih podataka tiče, u protekloj godini, u BiH se vjenčalo ukupno 11,038 parova. Od toga ih se po prvi puta vjenčalo čak njih 88%.

Prosječni brak u Bosni i Hercegovini traje 11 godina. To je nešto više od europskog prosjeka prema kojem prosječan brak traje kraće od 10 godina. Za usporedbu, u susjednim zemljama brakovi u prosjeku nešto dulje traju. Pa tako prosječan brak u Hrvatskoj traje 15 godina, a u Crnoj Gori 12 godina. S druge strane, brakovi u Srbiji u prosjeku traju 10 godina.

Kada govorimo o prosječnoj starosti mladenaca, u Bosni i Hercegovini mladenke u prosjeku stupaju u brak s 27 godina, a mladoženje s 30 godina. U usporedbi s ostatkom Europe, to je jedan od najmlađih prosjeka. Naime, prema Statista.com, prosječna dob ženika u Europi je 34.8 za mladenke i 37.5 za mladoženje.

U nastavku pogledajte infografiku s top 20 najromantičnijih gradova u Bosni i Hercegovini te ostalim spomenutim podacima!

Napomena: Svi podaci preuzeti su direktno sa web stranice Federalnog zavoda za statistiku.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno