Biznis

Uzgoj malina u Zenici

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U velikoj sali Grada Zenice, održano je predavanje za poljoprivredne proizvođače koji su zasadili maline, a u sklopu Projekta USAID-a i SIDE za podizanje zasada maline na području Grada Zenice.
Predavanje je organizovano u saradnji sa Pronaturom p.o. Zenica, koja je i obezbjedila predavača, a broj prisutnih na predavanju bio je zavidan. Prisutnim su se obratili Senada Sejmenović, viša stručna saradnica za poljoprivredu Grada Zenica iz Službe za ekonomske odnose i poduzetništvo i Midhat Haračić, direktor Pronature p.o. Zenica. Izneseni su, pored ostalog, podaci da je u Općini Zenica zasađeno preko 500 duluma malina, a proizvedeno je preko 700 tona malina. U zadnje dvije godine zasađeno je 215 duluma, a uključeno je 145 novih proizvođača malina.

Veoma uspješno predavanje na temu „Principi savremene tehnologije uzgoja dvogodišnjeg tipa maline“, održao je dipl.ing agronomije prof.Adnan Maličević sa Poljoprivredno – prehrambenog fakulteta Sarajevo. U svom predavanju bazirao se na uzgoj malina Vilamer i Miker, koje su se pokazale najbolje za naše područje. U sklopu edukacije poljoprivrednih proizvođača, predavač Adnan Maličević je u detalje objasnio sve bitne stvari kod uzgoja malina: izbor mjesta, položaj zemljišta, priprema zemljišta, izbor sadnog materijala, način sađenja, đubrenje, navodnjavanje, prihrana, njega zasada u godini sadnje, suzbijanje korova, održavanje međurednog prostora, vezivanje, rezanje malina, berba, pakovanje, čuvanje plodova… Prisutni su, sa velikom pažnjom, saslušali predavanje i dobili mogučnost za pitanja u vezi uzgoja malina. Na ulazu u salu podijeljen je promotivni materijal od mikrokreditne organizacije Mikrofin u vezi kreditiranja poljoprivredne proizvodnje.

E.Imamović za Zenicablog

maline001



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Tagovi

Zadnje objavljeno