Zenica

Uvođenje nove dijagnostičke metode na Odjelu pedijatrije

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Uvođenje nove dijagnostičke metode na Odjelu pedijatrije – Na odjelu pedijatrije JU Kantonalna bolnica Zenica u okviru rada Nefrološkog savjetovališta za djecu uvedena je nova dijagnostička metoda koja predstavlja zlatni standard za utvrđivanje funkcije donjeg urinarnog trakta.

Urodinamsko ispitivanje je metoda kojom se na veoma jednostavan, lak i bezbolan način vrši ispitivanje funkcije urinarnog sistema, posebno mokraćnog mjehura i mišića važnih za kontrolu mokrenja.

Urodinamičko ispitivanje se odvija u nekoliko faza: urofloumetrija – mjerenje protoka urina, urofloumetrija sa EMG (elektromiografija) i cistometrija – mjerenje odnosa zapremine, pritiska i protoka urina. Ispitivanja funkcije mokraćnog mjehura su stekla široku primjenu u pedijatriji, urologiji, ginekologiji, neurologiji i gerijatriji.

Ovu dijaganostičku pretragu smo do sada obavljali upućivanjem u KCUS i UKC Tuzla. Pretraga se radi na Aparatu za urodinamiku koji je KBZ obezbjedila iz sredstava osnivača.

kbze.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno