Politika

Usvojeno privremeno finansiranje za ZZO ZDK i Službu za zapošljavanje ZDK

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Usvojeno privremeno finansiranje za ZZO ZDK i Službu za zapošljavanje ZDK- Danas je održana 4. redovna sjednica Skupštine ZDK, a na dnevnom redu s bile dvije tačke:

  1. Prijedlog Odluke o davanju saglasnosti na Odluku o privremenom finansiranju potreba Javne ustanove “Služba za zapošljavanje Zeničko-dobojskog kantona” za period 01.01. do 31.03.2023. godine
    • Odluka o privremenom finansiranju potreba Javne ustanove “Služba za zapošljavanje Zeničko-dobojskog kantona” za period 01.01. do 31.03.2023. godine
  2. Prijedlog Odluke o davanju saglasnosti na Odluku o privremenom finansiranju Zavoda zdravstvenog osiguranja za period 01.01. do 31.03.2023. godine
    • Odluka o privremenom finansiranju Zavoda zdravstvenog osiguranja Zeničko-dobojskog kantona za period 01.01. do 31.03.2023. godine.

Nakon poslaničkih inicijativa dnevni red današnje Skupštine je usvojen jednoglasno, 33 prisutna zastupnika su glasali za.

Predstavnik kluba zastupnika SDA Alija Ogrić je istakao nezadovoljstvo zašto je finansijski plan Službe za zapošljavanje ZDK skinut sa dnevnog reda prošle sjednice Skupštine ZDK.

Damir Memić (SDP BiH ZDK) je naveo da će SDP podržati privremeno finansiranje za obe institucije da ne bi došlo do problema oko realizacije aktivnosti za korisnike ovih ustanova.

Premijerka Amra Mehmedić je obrazložila povlačenje ovih tačaka sa prošle sjednice Skupštine ZDK time što je prošli saziv Vlade ZDK usvojio iste, a ne novi saziv Vlade ZDK.

“Ova vlada nije imala dovoljno vremena niti je učestovala u izradi ovih dokumenata, a budući da je SZDK na sjednici prošle sedmice usvojila Odluku o privremenom finansiranju ZDK, smatrali smo potrebnim da tačke povučemo i da se uskladimo s Budžetom ZDK” izjavila je premijerka Mehmedić.

Zastupnik Ramo Isak (NES) je objasnio da privremeno finansiranje zapravo nema nikakve veze sa finansijskim planom i da služi za tekuće obaveze.

Direktor Službe za zapošljavanje ZDK Anto Pešić je potvrdio da nikakve razlike ne bi bilo da je finansijski plan usvojen na prošloj sjednici u odnosu na današnje usvajanje privremenog finansiranja. Također, objasnio je “probleme” zbog uplate pomoći nezaposlenima u ZDK i tehničkim problemima sa kojima su se susreli. Naveo je da Služba za zapošljavanje ZDK radi na iznalaženju rješenja za nezaposlene koji su ispunili kriterije, a iz nekog razloga nisu dobili sredstva.

Privremeno finansiranje Službe za zapošljavanje ZDK usvojeno je sa 23 glasova, dok je jedanaest zastupnika bilo suzdržano.

Druga tačka dnevnog reda bilo je privremeno finansiranje Zavoda zdravstvenog osiguranja ZDK.

Direktor ZZO ZDK Omer Škaljo, koji je također i zastupnik u Skupštini ZDK, objasnio je kako je načinjena šteta krajnjim licima i korisnicima u ZDK što nije usvojen budžet Zavoda.

Privremeno finansiranje Zavoda zdravstvenog osiguranja ZDK usvojeno je sa 23 glasa za, dok je jedanaest zastupnika bilo suzdržano.

Ovi finansijski planovi koje su usvojili upravni odbori te prethodna Vlada, planirali su prihode u budžetu SZZ ZDK u iznosu od 25.851.634 KM, a ZZOZDK u iznosu od 247.595.351 KM. U toku tromjesečnog privremenom finansiranja, SZZ ZDK na raspolaganju će imati 4.788.563 KM, a ZZOZDK 54.322.105 KM.

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno