Politika

Usvojene izmjene Zakona o socijalnoj zaštiti, zaštiti civilnih žrtava rata i porodice s djecom u ZDK

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Skupština Zeničko-dobojskog kantina usvojila je po skraćenom postupku i jednoglasno Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj zaštiti, zaštiti civilnih žrtava rata i zaštiti porodice sa djecom.

Ministar rada, socijalne politike i izbjeglica ZDK-a Antonio Šimunović zahvalio je zastupnicima na podršci tom zakonu kojim, kako je kazao, osiguravaju podršku za djecu sa invaliditetom koja su izašla iz prava usvajanjem federalnog zakona.

-Od devetog mjeseca 2022. godine, djeca sa invaliditetom od 60 do 90 posto nisu mogli ostvariti naknadu. Donošenjem ovog zakona i ova djeca ulaze u pravo. Donošenjem ovog zakona i uvođenjem dodatnog prava na kantonalnom nivou, ta djeca su dobila zasluženi dječiji doplatak. Dječiji doplatak će biti u visini od 75 KM – kazao je Šimunović.

Novim su zakonom, podvukao je, uređena i prava zaposlenih i nezaposlenih porodilja. Stupanjem na snagu tog zakona, naknadu majkama-porodiljama (1000 KM-op.a.) za godinu dana porodiljnog odsustva uplaćivat će poslodavac, koji će potom refundirati tu naknadu od centara za socijalni rad.

-Velike nam je probleme pravila provedba starog zakona, jer porodolje nisu na adekvatan način mogle uvezivati radni staž. Problem je bio s Poreznom upravom. A isto tako, porodilje iz Republike Srpske koje su imale poslodavce u Federaciji Bosne i Hercegovine, imale su problem pri ostvarivanju same zdravstvene zaštite. Uvodi se i Kantonalna inspekcija za socijalni rad, koja će biti pridružena Direkciji kantonalnih inspekcija ZDK-a. Ona će imati svoju preventivnu, ali isto tako i represivnu ulogu u provođenju zakona o socijalnoj zaštiti – naveo je ministar Šimunović.

Bez glasova protiv i suzdržanih glasova, usvojen je i Izvještaj o izvršenju Budžeta ZDK-a za prošlu godinu, kao i Izvještaj o izvršenju Finansijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja ZDK-a za 2023. godinu.

-U navedenom periodu, ZZOZDK ostvario je ukupne prihode u iznosu od 259.405.008 KM, što je u odnosu na prethodnu godinu povećanje za 33.122.957 KM ili oko 13 posto. Rashodi su u navedenom periodu iznosili 251.650.869 KM, a što je također u odnosu na prethodnu godinu povećanje za 31.720.795 KM ili 14,42 posto. Ukupni prihodi u odnosu na rashode, u navedenom periodu – za 2023. godinu, veći su za 7.754.139 KM. U skladu sa zakonom, navedeni iznos je raspoređen u iznosu od 6.500.000 u zakonsku obaveznu rezervu, a ostatak je prikazan kao višak – kazao je direktor Omer Škaljo.

Zastupnica Amra Babić (NiP) istakla je kako je u strukturi prihoda naplaćeno 1,3 miliona KM od prodaje zdravstvenih markica, dok su zdravstvene institucije od građana direktno naplatile oko 466.000 KM za participaciju.

– Znači, oko 1.800.000 KM su prihodi od participacije. To je 0,69 posto ukupnih prihoda. Nijedan posto ukupnih prihoda ZZOZDK ne čine prihodi od participacije. Da kojim slučajem nismo od građana naplatili 1,8 miliona KM za participaciju, ne bismo imali višak prihoda nad rashodima, odnosno suficit 7,7 miliona KM, nego šest. Ne bismo otišli u gubitak, a i dalje bismo ostvarivali jako visok suficit – kazala je Babić.

Izrazila je očekivanje da se Skupštini ZDK dostavi prijedlog odluke o oslobađanju plaćanja participacije.

Zastupnici su bez rasprave te bez glasova protiv i suzdržanih prihvatili i Izvještaj o radu Kantonalnog suda u Zenica te Izvještaj o radu Kantonalnog tužilaštva ZDK, dok je Izvještaj o radu Ureda za pritužbe javnosti ZDK-a usvojen sa samo tri suzdržana glasa.

Jednoglasno je usvojena i Informacija o stanju bezbjednosti na području ZDK-a za 2023. godinu, uz, također, jednoglasno usvojen i zaključak koji je predložio predsjednik Kluba SDA Alija Ogrić.

On je u svom izlaganju napomenuo kako su ostvareni značajni pomaci, da su znatno uvećana sredstva za popunu materijalno-tehničkih sredstava te da su sada policajci u tom kantonu po plaćama u samom vrhu kantonalnih policija na nivou Federacije BiH.

-Pored trenutno nedostajećih 280 policijskih službenika, dodatno opterećenje na brojno stanje bit će 40 policijskih službenika koji već ove godine odlaze u penziju. S tim u vezi, predlažem zaključak prema Federalnom MUP-u da nam se omogući što prije odlazak naših kadeta na Policijsku akademiju u Sarajevu, s obzirom da su završene sve konkursne procedure za prijem 105 policijskih službenika u MUP ZDK-a – kazao je Ogrić.

On je kazao da je MUP ZDK-a jedini ispoštovao rok u FBiH te završilo ljekarske preglede policijskih službenika “u četvrtom kvartalu 2023. godine”.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno