Info

Usvojene izmjene Zakona o javnim prihodima FBiH: skoro 90 miliona KM manje za KS, a više za ostale kantone

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Zastupnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine (ZD FBiH) je danas usvojio izmjene Zakona o pripadnosti javnih prihoda.

Nakon višesatne rasprave zakon je usvojen s 62 glasa Za. Osam parlamentaraca je bilo protiv, dok ih je pet bilo suzdržano. Izmjene podrazumijevaju da se smanji ponder na osnovu kojeg Kanton Sarajevo dobija više javnih prihoda, novca od drugih kantona.

Kako je tokom sjednice izjavio jedan od predlagača izmjena, zastupnik vladajuće SDA Salko Zildžić, ponder 2 za Kanton Sarajevo bi se sljedeće godine smanjio na 1,4, a godinu kasnije na 1,3. Naglasio je bi se smanjenje zaustavilo na 1,3. Ocijenio je da bi time Kanton Sarajevo manje prihodovao 86 miliona KM te da bi taj novac bio raspodijeljen po drugim kantonima.

Izmjene su predložili zastupnici i vladajućih i opozicionih stranaka. Osim Zildžića to su:

Ismet Osmanović (SDA);

Samira Begić (SDA);

Rahim Gadžić (SDA);

Husein Rošić (SDA);

Edita Mazić (SDA);

Enver Jukanović (SDA);

Hamdija Abdić (SDA);

Zlatko Ercegović (SD);

Meliha Bijedić (SD);

Nedžad Šećić (SD);

Adin Huremović (SBB);

Mujo Hasić (SDP);

Mirsad Čamdžić (NS).

U parlamentarnoj raspravi su dominatno učestvovali oni zastupnici koji su podržali izmjene Zakona o pripadnosti javnih prihoda. Smatraju da će se novac ubuduće pravednije dijeliti te da će se time doprinijeti ekonomskom poboljašnju kantona.

Oni koji su bili protiv su mišljenja da su upravo predložene izmjene činjenje nepravde prema Kantonu Sarajevu tvrdeći da se upravo u ovom kantonu ostvaruje najviše javnih prihoda.

Bilo je i onih koji su ukazali da se izmjenama neće riješiti problemi, kao i to da izmjene neće ništa značiti ako se novac ne bude trošio na odgovarajući način.

Da bi izmjene Zakona o pripadnosti javnih prihoda stupio na snagu potrebno je da ih usvoji i Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.

Ranije su vlasti Kantona Sarajevo nekoliko puta poručile da su izmjene neprihvatljive ocijenivši da će se negativno odraziti ne samo na ovaj kanton, nego na cijeli entitet.

Autor: klix.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno