Info

Usvojena inicijativa: U budžetu FBiH milion KM za Memorijalni centar Potočari – Srebrenica

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Vlada Federacije BiH je, na današnjoj sjednici u Sarajevu, utvrdila i Parlamentu FBiH uputila Prijedlog budžeta Federacije BiH za 2022. godinu u iznosu od 5.535.108.213 KM i veći je za 53,8 miliona KM u odnosu na 2021. godinu. Transfer Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica je povećan za šest miliona KM, od čega je, u okviru kapitalnog transfera za sufinansiranje projekata u regiji Srebrenica, planirana i posebna stavka od 1.000.000 KM za finansiranje Memorijalnog centra Srebrenica.

Rezultat je to amandmana kojeg je zatražio zastupnik i predsjednik Kluba delegata bošnjačkog naroda u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH Jasmin Duvnjak. Ovaj klub koji čini 17 delegata iz SDA, SBiH, SBB, SDP, A-SDA, NIP, PDA, a prije usvajanja Budžeta je uputio prijedlog prema premijeru Federacije BiH Fadilu Novaliću i ministrici finansija u Vladi Federacije BiH Jelki Milićević da se u budžet FBiH za 2022. godinu ugradi stavka za podršku rada i djelovanja Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari, u iznosu od 1.000.000 KM, kao sistemska podrška Memorijalnom centru.

– Stalna sistemska podrška za Memorijalni centar Srebrenica – Potočari kroz osiguranje direktne budžetske pozicije predstavlja naš civilizacijski odnos prema žrtvama genocida, te konkretan doprinos borbi za mir, pravdu i promociju istine, te prevenciju sukoba i netrpeljivosti. Posebno sam radostan da je Vlada prepoznala ovaj prijedlog, shvatila našu ulogu i osigurala nesmetan rad Memorijalnog centra u smislu rekonstrukcije i konzervacije objekata, te razvijanja naučno-istraživačkih projekata kao i muzejske djelatnosti – objašnjava za Zenicablog Jasmin Duvnjak, predsjednik Kluba Bošnjaka u Domu naroda FBiH.

On ukazuje da je Memorijalni centar mjesto sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici koji se dogodio u julu 1995. godine i mjesto koje treba imati svu pomoć države, ali i znatno veću pažnju svih građana BIH.

– U Memorijalnom centru posebna se pažnja pridaje stalnoj istraživačkoj djelatnosti, a naročito u segmentima prikupljanja ličnih predmeta žrtava genocida, svjedočenja, analizama relevantnih presuda i krivičnog gonjenja odgovornih za genocid i zločine protiv čovječnosti. Radi na borbi protiv negiranja genocida, izdaje publikacije, videosadržaje i kontinuirano razvija grafike, podiže svijest o genocidu. Mi smo više puta posjetili Memorijalni centar Potočari i uvjerili se da im je potrebna kontinuirana finansijska podrška za arhivu, dokumentaciono-istraživački centar, naučno-istraživačke radove, ali i sve druge vrste aktivnosti na polju borbe za afirmaciju istine, kulture sjećanja, a u svrhu prevencije sukoba, netrpeljivosti, mržnje, svih onih stvari koje su društveno štetne i koje ugrožavaju mir i normalan život u Bosni i Hercegovini – kazao nam je Duvnjak.

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno