Info

Usvojena informacija o provođenju vanrednih mjera

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Vlada Federacije BiH usvojila je na današnjoj sjednici u Mostaru Informaciju Ministarstva zdravlja FBiH o provođenju vanrednih mjera u uslovima iznimno visokih temperatura i podržala njihovo uvođenje u zdravstvenim ustanovama na cijelom teritoriju Federacije BiH, saopćio je Ured Vlade FBiH za odnose s javnošću.
Kako visoke temperature kontinuirano negativno utječu na zdravlje stanovništva, a posebno hroničnih bolesnika, trudnica, djece, radnika koji rade na otvorenom, ali i mladih ljudi koji veliki dio dana provode na ulicama, kao i radno aktivno stanovništvo, ovo ministarstvo je preporučilo da je, s ciljem smanjenja rizika za zdravlje stanovništva u ovim uslovima, potrebno da radno vrijeme na nivou primarne zdravstvene zaštite i specijalističko-konsultativnih službi, počinje u 7.00 sati.
Prioritet kod ostvarivanja usluga zdravstvene zaštite treba dati hroničnim bolesnicima, maloj djeci, trudnicama i ljudima starijim od 65 godina.
Preporučuje se roditeljima koji dovode djecu na vakcinaciju protiv zaraznih bolesti da to učine najkasnije do 9.00 sati.
Radnicima, koji obavljaju posao na otvorenom i izloženi su suncu, poslodavci bi trebali početak radnog vremena  pomaknuti na 6.00 sati, a ako tehnologija posla to ne dozvoljava, poslove u periodu od 12.00 do 16.00 sati bi trebalo prekinuti i nastaviti poslije 16.00 sati.
Vanrednim mjerama je preporučeno poslodavcima da uposlenim hroničnim bolesnicima omoguće korištenje godišnjeg odmora u ovom periodu.
Preporuka je i da ustanove koje s radom počinju u 9.00 sati, početak radnog vremena pomaknu na 8.00 sati i da poslodavci omoguće ležernije odijevanje uposlenika u ustanovama, poduzećima, kao i tijelima vlasti, te drugim pravnim osobama, kao i ležernije odijevanje na oficijelnim događajima (sjednice parlamenta, vlade i slično).
Također, preporučeno je da općine na određenim lokacijama osiguraju besplatnu podjelu vode za piće putem cisterni, da se u slučaju dugih čekanja na graničnim prijelazima osigura podjela vode i drugih napitaka, da se stanovništvo kontinuirano izvještava o općim mjerama zaštite od visokih temperatura (izbjegavanje kretanja od 10.00 do 17.00 sati, nošenje široke svijetle odjeće, upotreba šešira i naočala, uzimanje dovoljnih količina tečnosti, konzumiranje voća i povrća, da osobe koje putuju prave češće odmore i češće uzimaju manje količine tečnosti itd.).
Savjetuje se boravak u rashlađenim i klimatiziranim prostorijama, ali da pri tome vode računa da razlika u temperaturi između prostorija i vanjskog prostora ne bude veća od tri do pet stepeni Celzijusa.
Ministarstvo zdravlja će o provođenju ovih mjera izvijestiti i kantonalna ministarstva zdravlja, s ciljem osiguranja provođenja ovih mjera na području kantona, organiziranja načina pružanja zdravstvene zaštite i funkcioniranje zdravstvenih ustanova u uslovima ekstremno visokih temperatura.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno