Politika

Usvojen Prijedlog Budžeta Grada Zenica za 2022. godinu

Podijeli ovu vijest:

Prijedlog Budžeta Grada Zenica za 2022. godinu, vrijedan 71.748.196,09 KM, usvojen je na današnjoj sjednici Gradskog vijeća Zenica.

U odnosu na Nacrt Budžeta Grada Zenica za 2022. godinu, ukupno planirani prihodi i primici u Prijedlogu Budžeta veći su za 459.172,59 KM ili 1%.
Prijedlogom Budžeta Grada Zenica za 2022. godinu projiciran je i akumulisani suficit u 2.180.000,00 KM.

Strukturu prihoda i primitaka Prijedloga Budžeta za 2022. godinu čine prihodi i primici Grada planirani u iznosu od 62.520.196,09 KM i primljeni transferi od ostalih nivoa vlasti – namjenske doznake planirane u iznosu od 9.228.000,00 KM.

Prijedlogom Budžeta Grada Zenica za 2022. godinu planirana je tekuća budžetska rezerva u iznosu od 200.000,00 KM.

„Prijedlog Budžeta Grada Zenica koji danas razmatrate je više od 25 miliona KM veći od budžeta kada sam preuzeo funkciju Gradonačelnika i vođenje Gradom. Kao što je poznato ovaj budžet pripremljen je u otežanim uslovima, ali je i pored te okolnosti prije svega stabilizirajući. Redovno izmirujemo obaveze po prethodnom dugu, za socijalnu zaštitu izdvajamo blizu 12 miliona KM, za obrazovanje izdvajamo oko dva miliona KM, za sport, kulturu i podršku religiji predviđeno je preko četiri miliona KM, za oblast zaštite životne sredine previđena su sredstva u iznosu oko šest miliona KM, a za razvoj privrede i poljoprivede su planirana sredstva u iznosu većem od tri miliona KM. Za kapitalne investicije predviđena su sredstva u iznosu od 15.400.000,00 KM“, istakao je gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović.

PROČITAJTE I:   Počela sjednica Doma naroda Parlamenta BiH, PDV skinut sa dnevnog reda

Vijećnici su podržali i Prijedlog Odluke o izvršavanju Budžeta Grada Zenica za 2022. godinu.

Također, razmatran je i usvojen Prijedlog Odluke o utvrđivanju javnog interesa za kupovinu objekta hotela „Rudar“ s okolnim zemljištem, objekta starog Doma rudara s okolnim zemljištem i ostatka zemljišta uz hotel na kojem postoji individualni stambeni objekat, a u svrhu privođenja konačnoj namjeni predmetnih parcela za smještaj službi za upravu i drugih organa Grada Zenica.

PROČITAJTE I:   Počela sjednica Doma naroda Parlamenta BiH, PDV skinut sa dnevnog reda

Gradsko vijeće Zenica prihvatilo je Nacrt Gender akcioni plan Grada Zenica za period od 2022. do 2025. godine.

Gender akcioni plan Grada Zenica je strateško-planski dokument grada koji svojom implementacijom treba da potiče budući rast i razvoj zajednice, te unaprijedi ravnopravnost spolova u zajednici.

Javna rasprava o Nacrtu Gender akcionog plana Grada Zenica trajat će 30 dana.

Na samom kraju sjednice, usvojen je Prijedlog Zaključka o zabrani naplate parking prostora u krugu Kantonalne bolnice Zenica za osoblje Kantonalne bolnice, pacijente odnosno druge korisnike, a koju trenutno naplaćuje Kantonalna bolnica Zenica te da ovaj zaključak stupi na snagu 1. februara 2022. godine.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010