Info

Usvojen novi Zakon o visokom obrazovanju ZDK

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Skupština Zeničko-dobojskog kantona danas je većinom glasova za usvojila novi Zakon o visokom obrazovanju koji će donijeti brojne promjene, ali i, prema riječima zastupnika, uvesti red na Univerzitetu u Zenici.

Većinom glasova zastupnici u Skupštini ZDK odlučili su da uprkos protivljenjima rektora Univerziteta u Zenici Jusufa Durakovića, u cjelosti usvoje novi Zakon o visokom obrazovanju uz određene amandmane koji su djelimično usvojeni odlukom skupštinske većine.

Duraković je kazao da su iznijeli određene primjedbe, a da je najveća što se odstupa od okvirnog zakona o visokom obrazovanju o čemu je dva puta odlučivao Ustavni sud BiH te se nada da će odlučivati i po treći put bar o 2 ili 3 člana danas usvojenog Zakona.

Također, primjedbe je imao i na nove odluke o imenovanju članova UO, koje je do sada imenovao Senat, a od danas će to raditi Vlada ZDK koja je osnivač UNZE.

“Žalosno je da o ovim stvarima nismo otvoreno mogli razgovarati, vidjet ćemo kako dalje”, kazao je Duraković.

Zastupnik Ermin Ćehić i profesor na Univerzitetu u Zenici je kazao da je Zakon, na kojem se radilo šest mjeseci, dobar te da je dopunjen sa 90 posto primjedbi koje su iznesene na javnoj raspravi.

“Zakon daje mogućnost akademskih sloboda, ali i traži kontrolu potrošnje finansijskih sredstava. UNZE je opterećen raznim aferama, kaznenim prijavama, žalbama i uredu je da zakon regulira dio koji se ne tiče akademske zajednice. Akademska sloboda nije da 17 miliona KM potrošite kako hoćete, pa kada se postavi pitanje potrošnje, da kažete da su to akademske slobode i da o tome ne možemo raspravljati”, kazao je Ćehić.

Dodao je da su prorektori isključeni iz glasanja u Senatu i na UNSA, što donosi i novi Zakon o visokom obrazovanju ZDK.

“Oni traže da su uključeni u glasanje, da bi kod ponovnog izbora rektora imali četiri sigurna glasa. To nisu akademske slobode. Učešće rektora i prorektora u glasovanju na Senatu bih usporedio s glasovanjem Vlade u Parlamentu. To ne bi bilo korektno”, dodao je Ćehić.

Ministar za nauku, obrazovanje, kulturu i sport ZDK Spahija Kozlić je kazao da su pojačane institucionalna autonomija i akademske slobode na UNZE.

“Institucionalna se ogleda u tome da u ovom tekstu Vlada ne daje saglasnost za imenovanje prorektora i rektora, i saglasnost za Statut što je ranije bio slučaj. Akademsko osoblje je zaštićeno da se određeni instituti na UNZE ne zloupotrebljavaju i ne koriste u druge svrhe kako bismo izbjegli silne sudske procese koji se odvijaju na području ZDK”, kazao je Kozlić te dodao da će obrazovanje u ZDK biti mnogo bolje s novim Zakonom.

Autor: E.Mehić/klix.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno