Info

Usvojen Budžet Grada Zenica za 2020. godinu: Stvoreni uslovi za finansijsku deblokadu

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Usvojen Budžet Grada Zenica za 2020. godinu: Stvoreni uslovi za finansijsku deblokadu – Danas je održana 48. sjednica Gradskog vijeća Zenica.

Usvojen je Prijedlog Budžeta Grada Zenica za 2020. godinu.

Ukupno planirani prihodi i primici u Prijedlogu budžeta za 2020. godinu iznose 60.595.980,00 KM.

Strukturu Budžeta čine prihodi i primici Grada planirani u iznosu od 51.617.980,00 KM te primljeni transferi od ostalih nivoa vlasti namjenske doznake planirane u iznosu od 8.978.000,00 KM.

Uvećana su budžetska sredstva za investiciono i tekuće održavanje obdaništa, izgradnju primarnog gasovoda, rekonstrukciju i investiciono održavanje putne mreže te rekonstrukciju i investiciono održavanje poslovnih prostora i društvenih domova.

Također, povećana su izdvajanja za finansiranje rada JU Dom porodica Zenica, zimske službe na gradskim ulicama, lokalnim i nekategorisanim putevima, kao i sredstva za kulturu.

U Budžetu Grada Zenica za 2020. godinu otvorene su i nove pozicije koje se odnose na finansiranje rada JKP Zenicatrans-prevoz putnika d.d. Zenica u iznosu od 1.000.000,00 KM, naknade pojedincima za svako novorođeno dijete u iznosu od 300.000,00 KM, sufinansiranje izgradnje spomen obiljžja Javorje u iznosu od 100.000,00 KM te pomoć djeci sa posebnim potrebama Grada Zenica u iznosu od 50.000,00 KM.

Gradski vijećnici bili su protiv uvrštavanja Inicijative o uvođenju novih tehnologija u izborni proces, što je bio prijedlog gradonačelnika Fuada Kasumovića za dopunu dnevnog reda.

“Gradska uprava sa mnom na čelu je danima, mjesecima razgovarala o Prijedlogu budžeta za 2020. godinu. Evo, na kraju smo konačno našli zajednički jezik. Budžet je jednoglasno usvojen. Koristim priliku da se izvinem svim građanima zbog situacije koju su trpjeli posljednja dva mjeseca. Smatram da oni koji su Grad držali u blokadi nisu to trebali činiti”, kazao je gradonačelnik Fuad Kasumović.

Gradonačelnik je pozvao vijećnike da se više angažuju na rješavanju pitanja koja su od velike važnosti za građane Zenice i naveo da oko 60 tačaka iz Programa rada Gradskog vijeća Zenica čeka na razmatranje.

Od utorka se očekuju isplate namjenskih sredstava za porodilje, korisnike dječijeg dodatka, stambenog zbrinjavanja, alternativnog smještaja te pomoći za liječenje.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno