Biznis

Ususret regionalnoj dodjeli priznanja “100 najvećih”: investitorima je potrebno ukazati na mogućnost poslovnih prilika u BiH

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Analizu poslovanja velikih, srednjih i malih kompanija za Poslovne novine i ove godine uradila je najveća domaća bonitetna agencija LRC d.o.o. iz Sarajeva, na uzorku od 33.097 kompanija koje su u roku predale svoje završne račune nadležnim entitetskim agencijama.

Od ovog broja samo je njih 797 (velikih, srednjih i malih) pronašlo mjesto na rang-listama 100 najvećih u BiH, po prihodu, dobiti, izvozu i investicijama gotovinskog toka.

Primjetno je da se izvoz iz godine u godinu povećava, kao i ukupan prihod rangiranih kompanija koji je ove godine premašio 32 milijarde KM. Nije zanemariva ni ukupna dobit svih rangiranih koja je u prošloj godini iznosila 1,7 milijardi KM. Ove godine na rang-listama su se našle 332 kompanije koje nisu bile rangirane prošle godine, a čak 160 onih koje su se našle prvi put na listama 100 najvećih u BiH – saopćeno je na konferenciji za medije kojom su Poslovne novine, Vanjskotrgovinska komora BiH, LRC BIS, Addiko Bank i EuroExpress brza pošta najavili 32. gala svečanost ”100 najvećih”, prvu regionalnog karaktera, koja će biti održana 18. septembra u sarajevskom hotelu Hills.

”U ovom specijalnom izdanju Poslovnih novina objavljujemo 250 najvećih kompanija po prihodu iz pet zemalja regiona. Ali analizu smo uradili za Top 600 kompanija u Sloveniji, Hrvatskoj Srbiji, BiH, Crnoj Gori i Makedoniji. Došli smo do podatka da su one oprihodovale 110 milijardi eura, te da u regiji samo 13 kompanija ima prihode preko milijardu eura. Važan sadržaj ovogodišnje publikacije je i analiza poslovanja kompanija u čijim upravljačkim strukturama su žene. Od ukupnog broja rangiranih firmi, njih 17 posto vode žene. Rangirane kompanije u 100 najvećih u BiH kojima upravljaju žene u prošloj godini inkasirale su 292 miliona dobiti ili 43 posto više nego godinu ranije. Također su ostvarile 816,9 miliona KM izvoza, što je povećanje za tri posto u odnosu na godinu prije”, istaknula je Alena Ahmetspahić-Fočo, direktorica projekta 100 najvećih u BiH, te dodala da će ove godine prvi put biti objavljeni podaci vodećih deset kompanija prema konsolidovanim izvještajima, koje su ostvarile više od sedam milijardi KM ukupnog prihoda.

Ahmet Egrlić, dopredsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH tom prilikom je rekao: Veliko je zadovoljstvo kada i uprkos nezahvalnoj političkoj situaciji svjedočimo uspješnom poslovanju bosanskohercegovačkih kompanija. Podatak da su od 12,2 milijarde KM izvoza koliko je ostvarila

cijela privreda BiH u prošloj godini, više od 6,8 milijardi KM izvezle kompanije koje su rangirane na listama 100 najvećih u BiH dovoljan je pokazatelj značaja ovih kompanija za unapređenje ekonomije BiH. Također, uspješno poslovanje nagrađenih kompanija treba podstaći donosioce odluka na svim nivoima vlasti da nastave sa reformama u cilju rasterećenja privrede kako bi kroz bolji poslovni ambijent omogućili brži rast i razvoj ekonomije BiH.”

”Vođeni principima efikasnosti i fokusiranosti na bitno, koji su srž naše poslovne strategije, prepoznali smo i podržali manifestaciju izbora 100 najvećih kompanija u kategorijama velikih, srednjih i malih kompanija u Bosni i Hercegovini”, istaknula je Belma Sekavić-Bandić, članica Uprave Addiko banke.

te naglasila da je fokus Addiko banke na SME segmentu, te da se na listi 100 najvećih nalazi veliki broj klijenata Addiko banke, što je dodatni motiv banci da podrži ovu značajnu privrednu manifestaciju.

Iako brojke djeluju impozantno, generalno smo malo tržište u odnosu na ona velika svjetska i zato je stvaranje jedinstvenog regionalnog tržišta koje će moći konkurisati onim velikim i razvijenim veoma važno – naglasio je to Emil Kučković, izvršni direktor LRC-a.

”Brojevi govore da potencijala imamo, samo ga treba iskoristiti. Treba naglasiti da će se ove godine, prvi put, dodijeliti priznanja i za najbolje kompanije u regiji, u kategoriji „Regionalni lideri“. Naime, projekt ‘100 najvećih’ od prije dvije godine dobio je regionalni karakter izlaskom na tržište izvan BiH, a sada će se pored Crne Gore, dodjela nagrada najuspješnijim kompanijama održavati i u Srbiji”, kazao je Kučković.

Gordana Tujković, direktorica komercijalnog sektora Euroexpress d.o.o. brza pošta, istaknula je da je manifestacija ”100 najvećih u BiH” prilika za ozbiljne privredne subjekte da se transparetno i objektivno pokažu poslovni uspjesi i rezultati poslovanja.

”Kompanija EuroExpress brza pošta već četvrtu godinu zaredom podržava ovaj projekt jer smatramo da je ovo najznačajnija privredna manifestacija koja daje jasniju sliku domaće ekonomije i pravaca razvoja različitih djelatnosti. Građanima BiH je potrebno prikazati potencijale i uspjehe našeg poslovnog okruženja, a stranim investitorima ukazati na mogućnosti poslovnih prilika u bh. ambijentu. Stoga nam je i ove godine zadovoljstvo i čast biti dio ove velike regionalne priče, a priznanje za EuroExpress brzu poštu ‘Prvi u svojoj djelatnosti’ samo je još jedna potvrda da naši korisnici prepoznaju kvalitet naših usluga i daju nam svoje povjerenje”, kazala je Tujković.

Podsjetimo, izbor ”100 najvećih” je jedan od projekta od nacionalnog značaja koji afirmiše razvoj i bolji poslovni ambijent za cjelokupnu privredu Bosne i Hercegovine i regiona, a na gala svečanosti dodjele priznanja prisustvovaće veliki broj upješnih privrednika, državnih uglednika, brojni predstavnici medija kao i gosti iz cijele regije.

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno