Info

Uštedite na hrani 500 eura godišnje

Vrlo korisni savjeti za duži vijek trajanja namirnica
Vrlo korisni savjeti za duži vijek trajanja namirnica
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Uštedite na hrani 500 eura godišnje- Da li ste se ikada zapitali kolika je vrijednost hrane koju bacimo u smeće zbog toga što joj je istekao rok trajanja – odnosno jednostavno se pokvarila?
Hrana je sve skuplja, a prema jednoj procjeni, u našim krajevima prosječna porodica godišnje baci hrane u vrijednosti od oko 500 eura upravo zbog ovog razloga.

Ostalo vam je kolača od neke proslave? Želite da sir kojeg ste kupili traje duže i bude ukusniji? A šta je sa voćem i povrćem?

Donosimo 10 vrlo jednostavnih trikova uz pomoć kojih namirnice mogu trajati duže…

1. NAČETA TORTA

Načeta torta trebala bi trajati mnogo duže ukoliko je zaštitite kriškama bijelog hljeba. Jednostavno je – potrebne su Vam još samo čačkalice.

2. ZAMRZNUTA JAJA

Jaja su među namirnicama iz svakodnevne ishrane koja se brzo kvare. Da li ste znali da se i ona mogu zamrznuti? Jednostavno, njihov sadržaj istresite u posudu za led sa malo šećera i soli (što sprječava da postanu `zrnasta`) i koristite ih po potrebi.

3. KROMPIR, LUK, JABUKE

Krompir luk i jabuke trebaju uvijek biti pohranjeni odvojeno, za što vam može pomoći i ideja kao na slici. Savjet plus: krompir uvijek držite na mračnom mjestu da bi se spriječila pojava klica toksičnog solanina.

4. TEGLE

Kada ste god u mogućnosti stavljajte hranu na čuvanje u staklene tegle. To je praktično najbolja ambalaža i značajno produžava vijek trajanja namirnica i čuva njihov ukus.

5.a SIR

Tvrde sirove najbolje je čuvati zamotane u tzv. masnom papiru. Time oni zadržavaju dobar ukus i duže traju.

5.b SIREVI U PLASTIČNIM KANTICAMA

Vjerovali ili ne, ali rok trajanja sireva u plastičnim kanticama značajno se produžava ukoliko ih držite okrenute za 180 stepeni, daklo obrnuto.

6. BANANE

Ukoliko se “peteljka” banane omota folijom, one tamne mnogo mnogo sporije.

7. ALU FOLIJA

Celer, brokula i salata – ovo povrće najbolje je čuvati u frižideru omotano u aluminijsku foliju.
8. JABUKE

Jabuke mogu ostati u dobrom stanju u frižideru i do pola godine. Ali, važna je ova stvar – pazite na njih i odmah uklonite ako se neka počela kvariti, odnosno truliti, jer to rapidno ubrzava proces truljenja ostalih jabuka.

9. MRKVE

Jeste li znali da mrkve ostaju upotrebljive gotovo “neograničeno” ukoliko su pohranjene u pijesku na tamnom mjestu?

10. MLADI LUK

Možda najbolji način za čuvanje mladog luka je upravo ovaj – u staklenoj posudi do pola napunjenom vodom zadržava odličan ukus i duže traje.

(Doznajemo.com)



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno