Info

Ustavni sud FBiH presudio: Povećanje komunalnih taksi kladionicima u Travniku je neustavno

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Ustavni sud FBiH presudio: Povećanje komunalnih taksi kladionicima u Travniku je neustavno – Ustavni sud Federacije BiH presudio je da povećanje komunalnih taksi priređivačima igara na sreću na području općine Travnik nije u skladu sa Ustavom FBiH.

Iz kladionica Premier World Sport su saopćili kako su 2014. godine pred Kantonalnim sudom u Novom Travniku pokrenuli upravni spor protiv općine Travnik, nakon što su takse za kladionice  u Travniku povećane, dok su ostalim djelatnostima ostale nepromijenjene. Cijeli slučaj završio je na Ustavnom sudu FBiH, koji je takvu odluku Općine Travnik sada proglasio i neustavnom.

– Osporenom Odlukom visina godišnje takse je vezana isključivo za djelatnost koju pravna, odnosno fizička osoba obavlja, što ne može biti relevantan kriterij za propisivanje različitih visina taksi za istaknutu firmu  – navodi se, između ostalog, u presudi Ustavnog suda FBiH.

Ustavni sud FBiH do sada je u više od sto slučajeva presudio da vrsta djelatnosti ne može biti kriterij za određivanje visine komunalnih taksti.

Iz kladionica Premier World Sport smatraju da će Ustavni sud FBiH proglasiti neustavnom i Odluku Gradskog vijeća Zenica, koje je također nedavno povećalo takse za kladionice na području ovog grada.

Novom Odlukom Gradskog vijeća Zenica nalaže se da priređivači igara na sreću godišnje plaćaju između 30.000 i 50.000 KM po uplatnom mjestu, ovisno od lokacije kladionice. Takvu odluku predložio je gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović, a podržalo ga je Gradsko vijeće većinom glasova. Kasumović smatra da bi dodatno oporezivanje kladionica povećalo gradski budžet, a što bi moglo biti iskorišteno za finansiranje sportskih klubova u Zenici.

Iz kladionica ne smatraju da je Kasumovićev prijedlog ispravan. Tvrde da su to ogromne takse, koje kladionice ne mogu podnijeti. Dalje tvrde da ostane li u Zenici Odluka o povećanju taksi na snazi privatni priređivači igara će na području Zenice zatvoriti više od 100 kladionica a radnike otpustiti. Lutrija BiH već je zatvorila svoje poslovnice na području Zenice.

– Najnovija presuda Ustavnog suda FBiH za komunalne takse u Travniku je jedna od brojnih potvrda da Ustavni sud FBiH neće tolerirati kršenje odredbi Ustava FBiH i kršenje prava na jednakost pred zakonom – saopćeno je iz kladionica Premier World Sport.

– Vrsta djelatnosti nije i ne može biti kriterij za određivanje visina komunalnih taksi i Ustavni sud FBiH će svaku takvu Odluku proglasiti neustavnom. Sigurni smo da će Ustavni sud odbaciti i odluku o povećanju taksi za kladionice koju je donijelo Gradsko vijeće u Zenici. Sud je ranije proglasio neustavnim čak tri slične odluke Općinskog vijeća u Zenici  – smatraju iz Premier World Sporta. PATRIA/NAP



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno