Sudske klupe

Uspješnom akcijom policije u Tešnju uhapšene dvije osobe zbog krađe 18 automobila

Operativnim radom na terenu službenici kriminalističke policije Policijske stanice Tešanj su došli do određenih operativnih podataka i saznanja o teškim krađama, odnosno otuđenjima putničkih motornih vozila, koja su izvršena na području nekoliko općina u Federaciji Bosne i Hercegovine i na području Republike Srpske. Prikupljena saznanja i indicije su u vezu sa izvršenjem navedenih krivičnih djela dovodila lica: B.N., rođen 2000. godine i K.D., rođen 2000. godine, oba lica iz Tešnja.

Policijski službenici su navedena lica locirali na području Tešnja i lišili slobode, nakon čega je nad istim zavedena kriminalistička obrada. U okviru aktivnosti na dokumentovanju izvršenih teških krađa, te zavedenom kriminalističkom obradom, došlo se do podataka da su osumnjičena lica, u periodu od mjeseca novembra 2019. godine do februara 2020. godine, otuđila šest putničkih motornih vozila na području Zenice, četiri putnička vozila na području Zavidovića, po jedno vozilo na području Busovače i Srebrenika, dva vozila na području Konjica, dva vozila na području Kotor Varoši i dva na području Teslića. Uglavnom se radilo o putničkim motornim vozilima “Golf 2” i “Golf 3”.

Daljnjim aktivnostima i provjerama, kriminalistički istražitelji su došli do saznanja da su osumnjičena lica otuđena vozila uglavnom prodavala licu S.A., vlasniku autootpada u mjestu Piljužići. Izvršenim pretresom navedenog autootpada pronađeno je putničko motorno vozilo marke “Golf 2”, koje je otuđeno na području općine Teslić, kao i dijelovi putničkih motornih vozila koja su otuđena na području općina Teslić, Kotor Varoš i Zavidovići. Lice S.A. je lišeno slobode i nad istim je u službenim prostorijama Policijske stanice Tešanj zavedena kriminalistička obrada. Nakon prikupljenih dokaza i obavještenja, protiv lica S.A. će Kantonalnom tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona biti dostavljen Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i otkrivanju izvršioca, zbog postojanja osnova sumnje da je počinilo krivično djelo “Prikrivanje” iz člana 300. Krivičnog zakona Federacije BiH.

Takođe su na području općine Tešanj policijski službenici pronašli tri putnička motorna vozila, koja su, prema pronađenim tragovima i dokazima, takođe otuđena od strane lica lišenih slobode.

Nakon kriminalističke obrade, lica B.N. i K.D. su predata na daljnju nadležnost službenicima Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, zbog dokumentovanja teških krađa počinjenih na području navedenog ministarstva.

Odsjek za odnose sa javnošću, analitiku i planiranje Uprave policije MUP-a ZDK

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem