Zenica

Uspješno okončana promocija I dijela istraživanja projekta Komparativna analiza kulturnih identiteta grada Zenice

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Uspješno okončana promocija I dijela istraživanja projekta Komparativna analiza kulturnih identiteta grada Zenice – U srijedu, 18. decembra 2019. godine, u 12.00 sati na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Zenici je održana promocija I dijela istraživanja pod nazivom Mapiranje industrijske baštine grada Zenice. Istraživanje se sprovodi u sklopu projekta Komparativna analiza kulturnih identiteta grada Zenice uz pomoć finansijskih pokrovitelja Grada Zenice i Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport. Sprovođenje projekta su potpomogla udruženja Zjenica i Naša djeca.

I dio istraživanja, kao i promociju istog sproveo je Projektni tim Odsjeka za kulturalne studije, koji sačinjavaju diplomirane kulturologinje Nerdžis Čaplja i Sabrina Keleštura, diplomirani kulturolog Samir Purić i student kulturologije Elmin Fehrić. Mentori projekta su profesori Filozofskog fakulteta Esad Delibašić, Mirza Džananović, i asistent Alen Šabanović.

Kroz promociju je prikazan sveobuhvatni popis i prikaz industrijske baštine grada Zenice, čiji su reprezentativni primjerci: Upravna zgrada Rudnika mrkog uglja – RMU (1880), Fabrika Papira – Papirna (1889), Stara i nova upravna zgrada Željezare (1892) i Termoelektrana (1935). Pri tome je istaknut i značaj ovih industrijskih postrojenja kao i njihova pripadnost kategoriji kulturne baštine koja kao takva podrazumijeva sve mjere čuvanja i zaštite koje je neophodno sprovesti i u našem Gradu.

Istraživanja je sprovedeno uz pomoć i podršku profesora Odsjeka za kulturalne studije, Filozofskog fakulteta Univerziteta u Zenici, Muzeja Grada Zenice, Gradske biblioteke, Arcelor Mittala, Projektnog studija Bostjančić i Radio Aktiva. Promocija je medijski  popraćena putem RTV Zenica i NIPD Naša riječ.

U narednom periodu slijedi promocija još tri dijela istraživanja: Zastupljenost navedenih zeničkih industrija u umjetničkim djelima književnosti, filma, pozorišta, muzike, fotografije i slikarstva, Anketiranje stanovništva grada Zenice, Komparacija sistema vrijednosti, te evaluacija i sumiranje svih rezultata.

Krajnjim rezultatima istraživanja želimo da doprinesemo sveobuhvatnom prikazu i inventuri industrijske baštine grada Zenice, njenog valoriziranja, te u konačnici predstavljanjem segmenata identifikacije građana sa njenim reprezentativnim uzorcima sa svrhom planiranja budućeg razvoja grada Zenice.

 Sabrina Keleštura – PR projekta



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno