Info

Uspješno implementiran projekat Voda bez fosfata

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Udruženje za unapređenje životne sredine E grupa uspješno je implementiralo projekt Voda bez fosfata koji je finansiran od strane Ministarstva za prostorno uređenje, promet,komunikaciju i zaštitu okoline Zeničko-dobojskog kantona.

U toku implementacije projektnih aktivnosti posjećena je Osnovna škola „Ahmet Muradbegović“ u Stranjanima i područna škola u Pojskama. U navedenim školama organizovana je edukacija za učenike o značaju vode, i na koji način se može spriječiti zagađivanje vode fosfatima, ali i kako samo male promjene u ponašanju mogu dati izvanredne rezltate, te mogu doprinijeti poboljšanju kvalitete života i unapređenju životne sredine.

Implementacijom projekta nastojaolo se utjecati na mlade podizanjem svijesti o važnosti očuvanja životnog okruženja. Također, cilj je bio te da se projektnim aktivnostima utiče na kolektivnu svijest društva i na taj način pokaže da djeca zaista mogu mijenjati svijet. Također, ovim projektom se nastojalo ukazati na određene promjene ponašanja prema okolini, a koje znatno i svakodnevno, mogu utjecati na unapređenje kvalitete života.

Nakon edukacije o značaju vode organizovano je čišćenje dijela korita rijeke Kočeve, pri tome su uklanjene sve vrste otpada, a poseban akcenat je stavljen na ambalaže od različitih sredstava za čišćenje koji u svom hemijskom sastavu imaju fosfate (kao što su deterdženti za pranje posuđa, omekšivači).

Veoma važno je napomenuti da su te ambalaže napravljene od materijala koji nisu biorazgradivi. Fosfati se nalaze u sastavu deterdženata za rublje radi svojstva čišćenja i omekšavanja vode, ali fosfati uzrokuju nus pojave u obliku proljeva, mučnine i iritacije na koži.

Uticaj fosfata na okoliš je zabrinjavajući jer utiču negativno na okoliš i veoma teško ih je uklonuti iz vode (jezera i rijeka) gdje uništavaju biljni i životinjski svijet.
Nakon svake usješno implementirane aktivnosti, učenici su nagrađeni simboličnim poklonima kao i promotivnih materijala.

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno